AmbachtenLabs: op naar duurzame vernieuwingen in de ambachten
In het AmbachtenLab onderzoeken ambachtsmensen, studenten, ontwerpers en andere innovators hoe ambachten zich op een duurzame manier kunnen ontwikkelen. Of het nu gaat om papierknippen, bruidsjurken maken, stoelen matten of papierscheppen – elke editie duiken de deelnemers diep in een uitdaging vinnen een ambacht ambacht, op zoek naar duurzame manieren om het vak te vernieuwen. Het resultaat? Frisse ideeën en verrassende toepassingen die het ambacht toekomstbestendig maken. Ontdek welke ambachten al onder de loep zijn genomen, en hoe jij op de hoogte kan blijven van onze AmbachtenLabs.
De driehoek van het AmbachtenLab: Ambachtsmens, student en vernieuwer
Het vertrekpunt van elk AmbachtenLab zijn vraagstukken van ambachtsmensen die hun ambacht toekomstbestendig willen maken. Per Lab staat één ambacht centraal, waarbij een specifiek aspect wordt onderzocht en vernieuwd. Afhankelijk van de vraag van de ambachtslieden worden de juiste samenwerkingspartners gezocht. Er sluiten altijd minstens één student van een vakopleiding en een innovator of ontwerper aan. Deze driehoek – ambachtsmens, student en vernieuwer – vormt de kern van het AmbachtenLab-model.
Hoe werkt een AmbachtenLab?
Het AmbachtenLab werkt volgens een kleinschalig workshop-denktank-model. In vijf tot acht wekelijkse bijeenkomsten gaan drie tot vijf deelnemers met elkaar aan de slag. Iedereen brengt diens kennis en vaardigheden in, met als doel nieuwe samenwerkingen te vormen, kennis uit te wisselen en ambachtelijke productiemethoden te onderzoeken en vernieuwen.
De eerste bijeenkomst, waarin de deelnemers kennismaken, vindt altijd plaats in het Nederlands Openluchtmuseum. Daarna bepalen ze samen de beste werkplek: dat kan de werkplaats van de ambachtspersoon zijn, het atelier van een ontwerper, een deelnemende opleiding of een andere inspirerende locatie.
De vraagstukken die de basis vormen van elk AmbachtenLab komen vooral van musea met een (grote) collectie en een focus op ambachten. Aan de hand van het vraagstuk zoeken we de juiste deelnemers. We benaderen ontwerpers, vakopleidingen, innovatoren en andere potentiële deelnemers persoonlijk.
Hoe kun je meedoen aan een AmbachtenLab?
We zijn altijd op zoek naar musea en andere instellingen met een grote collectie ambachtsobjecten. Het is goed om te weten dat we al veel musea hebben die geïnteresseerd zijn. Deelnemers aan een AmbachtenLab benaderen we zelf, bijvoorbeeld via een oproep in onze nieuwsbrief. Als je als student, ontwerper of onderzoeker graag op de hoogte wilt blijven en een keer mee wilt doen, kun je je het beste aanmelden voor onze nieuwsbrief. Dit kan via de link hier.
Ben jij een museum of instelling met een focus op ambachten? En lijkt het je interessant om een vraagstuk in te brengen en een AmbachtenLab te hosten? Neem dan contact met ons op via erfgoedzorg@immaterieelerfgoed.nl.
Over het ontstaan van het AmbachtenLab
Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland heeft in 2018 het initiatief genomen voor het AmbachtenLab in het Nederlands Openluchtmuseum. Hiermee werd aangesloten bij de oproep van minister Ingrid van Engelshoven in haar visiebrief ‘Cultuur in een open samenleving’ (maart 2018) om nieuw gebruik van oude ambachten te stimuleren.
Met vier Labs in de pilotfase (tussen september 2018 en maart 2019) hebben we een methodiek ontwikkeld waarbij ambachtslieden in samenwerking met kunstenaars/ontwerpers en MBO-studenten innovatie van het ambacht van allerlei kanten kunnen onderzoeken.