AmbachtenLab Klompen maken

Het AmbachtenLab Klompen Maken is het eerste, in een serie Labs die in 2019 en 2020 in samenwerking met verschillende musea in Nederland worden belegd. Telkens zal een ambacht dat vertegenwoordigd is in de collectie van dat museum, in een Lab centraal staan.

AmbachtenLab klompenmaken foto ontwerp

In de methodiek, die ontwikkeld is in het Nederlands Openluchtmuseum onderzoeken ambachtsmensen, kunstenaars/vormgevers en studenten (MBO en HBO), gedurende een werkperiode van 8 tot 12 weken, gezamenlijk de mogelijkheden van de ambachtelijke vakkennis. Het idee achter het AmbachtenLab is die kennis van de technieken en vaardigheden die de ambachtsmensen hebben, door te geven aan de volgende generatie, met de ambitie dat zij de duurzame en innovatieve eigenschappen van de ambachten in kunnen zetten voor toekomstige ontwikkelingen.

De Museumfabriek presenteert in samenwerking met Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland, op vrijdag 6 maart 2020 om 16.00, het AmbachtenLab Klompen Maken.

ambachtenlab klompenmaken brainstorm

Klompen hebben een ontwikkeling van eeuwen doorgemaakt, en verschillende regio’s hebben daardoor eigen variaties en vormen voortgebracht. Ook verschillende beroepsuitoefeningen vroegen om een eigen klompvariatie. Die vele variaties en toepassingen van de ambachtelijke vaardigheden en technieken zijn het onderwerp geweest van het AmbachtenLab Klompenmaken in de Museumfabriek in Enschede.

Deelnemers aan dit Lab zijn: Martin Dijkman (klompenmaker), Marijke Bruggink (schoenontwerpster) Daniël Kosters (klompenmaker), Thomas van den Bliek (ontwerper) en Willemijn Doornebos (student crossmedia design AKI).