Kennisontwikkeling

Bij Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN) zetten we ons in voor meer zichtbaarheid en het toekomstbestendig maken van immaterieel erfgoed. Een belangrijke manier waarop we dit doen, is door onderzoek te verrichten en kennis te delen. Wij noemen dit 'kennisontwikkeling'.

Onderzoek en immaterieel erfgoed

Het onderzoek van KIEN richt zich op verschillende thema's en maatschappelijke vraagstukken, van duurzaamheid tot het slavernijverleden, en van emancipatie tot participatie. Immaterieel erfgoed vormt echter de rode draad die al ons onderzoek met elkaar verbindt.   

Onze wetenschappelijk medewerkers onderzoeken, reflecteren en stellen kritische vragen. Het verdiepend onderzoek van KIEN leidt tot nieuwe inzichten over immaterieel erfgoed. Dit onderzoek helpt niet alleen bij het beter begrijpen van het erfgoed, maar biedt ook handvatten voor borging, bewustwording en beleid. De kennis die hieruit voortkomt, delen we met gemeenschappen, onderzoekers, erfgoedinstellingen, overheden en andere betrokkenen.   

Benieuwd naar onze wetenschappelijk medewerkers en hun specialisaties? Op deze pagina maak je kennis met het team van KIEN, inclusief onze wetenschappelijk medewerkers. 

Onderzoek en borgen van immaterieel erfgoed 

Onze focus ligt vooral op de vraag hoe immaterieel erfgoed toekomstbestendig kan worden gemaakt, en hoe het kan bijdragen aan - of zelfs centraal staat in actuele maatschappelijke vraagstukken. Dit toekomstbestendig maken noemen we in vakjargon ‘borgen’. Hoe kunnen we erfgoed borgen in een veranderende samenleving? Maar ook vraagstukken rond het maatschappelijk belang van immaterieel erfgoed: hoe kan levend erfgoed bijvoorbeeld bijdragen aan een duurzame, inclusieve en gelijkwaardige maatschappij of gebiedsontwikkeling? hoe wordt het voortbestaan van immaterieel erfgoed beïnvloed door bijvoorbeeld klimaatverandering of ons koloniale verleden? Slechts een greep van de vragen waar we ons binnen kennisontwikkeling over buigen. 

Actuele onderzoekslijnen en themadossiers 

Om focus aan te brengen, stellen we elke vier jaar we grotere onderzoekslijnen vast: (maatschappelijke) thema’s die ons onderzoek structureren en focus geven. In de huidige beleidsperiode 2024-2028 richt ons onderzoek zich op de volgende vier thema's 

  • Emancipatie: immaterieel erfgoed als middel voor gelijkwaardigheid en inclusie. 
  • Economische versterking: de rol van erfgoed in economische ontwikkeling. 
  • Duurzame inzet: behoud en doorontwikkeling van erfgoed voor toekomstige generaties. 
  • Omgevingsbewustzijn: hoe immaterieel erfgoed beter kan worden verankerd in omgevingsvisies.  

Een meer uitgebreide omschrijving over deze vier thema's vind je op de pagina ‘Over ons’. 

Benieuwd naar onze eerdere onderzoekslijnen en bijbehorende projecten? Neem dan een kijkje bij het symposium Immaterieel erfgoed vandaag’, dat we in het najaar van 2024 hebben georganiseerd. Tijdens dit symposium presenteerden we de bevindingen en vraagstukken uit de beleidsperiode 2021–2024. 

Onderzoek en samenwerking 

Samenwerking staat centraal bij KIEN, ook op het gebied van kennisontwikkeling. Onze wetenschappelijk medewerkers werken nauw samen met erfgoedbeoefenaars, gemeenten, erfgoedhuizen en universiteiten. Door samen te werken met beoefenaars van immaterieel erfgoed blijven we binnen onze onderzoeken dicht bij de samenleving en de praktijk. Een paar van onze (vaste) samenwerkingspartners en netwerken zijn: 

 

Lees alles terug in onze Kennisbank 

De resultaten van deze onderzoeksprojecten publiceren we meestal in flyers, publicaties, video's, podcasts, lesmethodieken, bijvoorbeeld, die je allemaal terug kunt vinden, lezen en luisteren in onze Kennisbank.