20 jaar UNESCO Verdrag

Feest: twintig jaar Verdrag! 

1

In 2023 wordt wereldwijd gevierd dat het Unesco verdrag voor immaterieel erfgoed twintig jaar bestaat. Unesco lanceerde hiervoor al een campagne en nodigt iedereen uit bij te dragen om immaterieel erfgoed nóg zichtbaarder te maken. Op de Unesco-website voor immaterieel erfgoed kan je zien wat er in andere landen voor festiviteiten worden georganiseerd. Klik hier.

Ook KIEN grijpt het twintigjarige jubileum aan voor verschillende activiteiten en projecten.

Wiki Loves Living Heritage

2

Via de internationale campagne Wiki Loves Living Heritage wordt er gewerkt aan het meer zichtbaar maken en delen van immaterieel erfgoed via deze projecten. Met als doel om het bewustzijn van het belang van immaterieel erfgoed te bevorderen en het belang van het documenteren ervan, zowel online als ter plekke. Dat draagt bij aan het borgen van levend erfgoed wereldwijd. In samenwerking met Wikimedia Nederland onderzoeken we hoe we immaterieel erfgoed in Nederland beter zichtbaar kunnen maken. Houd onze website in de gaten voor activiteiten die we in dit kader zullen organiseren.

Open Monumentendag 2023

3

Om de twintigste verjaardag van het Unesco Verdrag te vieren is het thema van de Vriendenloterij Open Monumentendag ‘Levend Erfgoed’. Niet alleen bezoek je als bezoeker dus geweldige monumenten, maar maak je ook kennis met immaterieel erfgoed en haar beoefenaars.

Dit jaar start het weekend van Open Monumentendag extra feestelijk met een grootschalige opening op vrijdagavond 8 september in Zwolle. Aan het programma, dat onderdeel is van de Hanze-achtdaagse, werken jongeren en ouderen mee. De publieksopening staat daarmee symbool voor het doorgeven van erfgoed van generatie op generatie.

Houd de website van Open Monumentendag in de gaten voor meer informatie over het programma van de opening en het weekend.

Deze editie van Open Monumentendag is een samenwerking tussen Nederland Monumentenland en KIEN. Open Monumentendag is gerelateerd aan de European Heritage Days.

Immaterieel erfgoed in Nederlands Openluchtmuseum

We are(2)

Ook dit jaar slaan het Nederlands Openluchtmuseum en KIEN de handen weer ineen. Vijf immaterieel erfgoed-groepen met een gevarieerd aanbod zijn uitgenodigd om zichzelf op een dag te presenteren in het museum. Benieuwd wie je dit jaar nog kunt ontmoeten? Klik hier.

IE-dagen

6

Niet twee keer, maar vier keer organiseert KIEN in 2023 IE-dagen. Verspreid over het jaar organiseren we vier bijeenkomsten en waarvan er twee op een specifiek domein gericht zijn. Dit jaar zijn dat uitvoerende kunsten en traditioneel vakmanschap/ambachten. In de twee andere bijeenkomsten staan respectievelijk vaardigheden die nuttig zijn in borging en beleid rond wet- en regelgeving centraal. Wil je niets missen? Houd dan deze pagina in de gaten voor aanmeldmogelijkheden en programma's.

 

Alle rechten voorbehouden