AmbachtenLab Borduren

Sary Maas is een specialiste op het gebied van Marker borduren en vormde samen met naaldkunstenaar Ans Nout het hart van dit Lab. Daarnaast namen modeontwerper Theodorus Johannes, modeontwerper Zyanya Keizer en MBO studenten, Fatima Shariki, Diana Kotanowa en Sieta Posthumus van het Friesland college, deel aan dit Lab. De aanleiding voor dit lab was de tentoonstelling Haute Bordure in het Fries Museum, waar een keur aan borduurtechnieken door de eeuwen heen centraal staat.  

Borduren1

Wat is de actualiteitswaarde van Borduren? 

In het AmbachtenLab onderzochten de deelnemers de actualiteitswaarde van borduurwerkWat vertelt een borduurtechniek over de maker, over de plek waar het gemaakt is, en wat drukt het uit? Er was uitwisselingen tussen traditie en vernieuwing, tussen toen en nu, tussen de 'oude rotten in het vak' en een nieuwe lichting makers. Deelnemers wisselden beelden, technieken, ideeën en persoonlijke toepassingen uitHet resultaat van vijf weken samenwerken is meerstemmig en gevarieerd in kleur, vorm en materiaaltoepassingen. Wat de deelnemers onderling duidelijk bindt, is de voorliefde voor materialen en het zoeken naar een vorm en beeldtaal om zichzelf een stem te kunnen geven. Het ambacht helpt hen om uitdrukking te geven aan wie zijn. 

Borduren 9

Het ambacht Marker Borduren is sinds 2014 bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Lees er meer over op de pagina Marker Borduren. Kijk ook eens op de website van het Fries Museum voor meer informatie over dit AmbachtenLab.

Meer leren over onze AmbachtenLabs?

In de bijlagen van deze pagina vind je foto's en video's van dit AmbachtenLab. En kijk ook eens op de pagina "Ambachtenlabs: op naar duurzame vernieuwingen in de ambachten", waar je alles kunt lezen over AmbachtenLabs, voor wie het is, en hoe je mee kunt doen. 

 

Alle rechten voorbehouden