Immaterieel Erfgoed Spotten

Wie een streek, dorp of stad bezoekt, wil de lokale hoogtepunten aandoen. Nu valt daarbij ook lokaal immaterieel erfgoed te ontdekken. Via bordjes met een QR-code zijn bijvoorbeeld de Sint Maarten Viering in Utrecht, het heggenvlechten in natuurgebieden en het midwinterhoornblazen in Gelderland te spotten.

IE Spotten logo def_Variant 1
 Hoewel ambachten, festiviteiten en rituelen niet zo tastbaar zijn als bijvoorbeeld een monumentaal kerkgebouw, maken deze wel degelijk deel uit van de lokale culturele identiteit. Toch is dat voor toeristen en bezoekers vaak niet te zien. In veel gevallen manifesteert het immaterieel erfgoed zich slechts één keer per jaar. Soms is immaterieel erfgoed helemaal niet te bespeuren omdat het achter gesloten deuren wordt beoefend, denk bijvoorbeeld aan ambachten of bepaalde rituelen. Daar brengt het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland via het project ‘Immaterieel Erfgoed Spotten’ verandering in. 

Het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland werkt sinds 2019 samen met erfgoedgemeenschappen aan het project ‘Immaterieel Erfgoed Spotten’, waarbij er bordjes met QR-codes door heel Nederland worden geplaatst.

Bordje midwinterhoornblazen Gelderland 4

Midwinterhoornblazen (Arno Wolsink)

Wie de QR-code scant, komt in een online omgeving van lokaal immaterieel erfgoed terecht. In de stad kan dat bijvoorbeeld een festiviteit zijn en in een plattelandsgebied een traditie die verband houdt met de natuur. De online omgeving biedt een korte kennismaking met het immaterieel erfgoed. Je kunt een kort filmpje bekijken, ziet wanneer het plaatsvindt, komt meer te weten over de achtergrond en de geschiedenis en je krijgt een sfeerimpressie via foto’s. Ook interessante locaties in de buurt, zoals een plaatselijk museum over het immaterieel erfgoed, staan erop. Deze informatie is het Nederlands, Engels en Duits beschikbaar. Alle filmpjes van de deelnemende erfgoedgemeenschappen staan op het bijbehorende Youtube kanaal

Bordje graslandbevloeiing

Graslandbevloeiing in Overijssel

Bij het Kenniscentrum staan bottom-up werken en participatie centraal, en dat geldt ook voor Immaterieel Erfgoed Spotten.

Erfgoedgemeenschappen die hun immaterieel erfgoed hebben bijgeschreven in de Inventaris, bepalen zelf of zij mee willen doen.
Ook geeft de erfgoedgemeenschap zelf invulling aan haar Immaterieel Erfgoed Spotten-pagina (de online omgeving waar de QR-code naar verwijst). Zij kiest zelf foto’s uit, bepaalt welke plekken in de omgeving ge-highlight worden en schrijft zelf de teksten. 

 

PHOTO-2021-07-10-13-32-10

Paasvuur Espelo

De gemeenschap kiest de locaties uit voor de bordjes en plaatst deze zelf. Het Kenniscentrum monitort de content en voert redactie. 

Erfgoedgemeenschappen doen kosteloos mee aan het project, hetgeen mogelijk is dankzij externe financiering van het Familie Heersink Fonds en de Provincie Overijssel.

Heb je interesse in deelname aan het project? Bekijk het infodocument 'meedoen met immaterieel erfgoed spotten'. Of neem direct contact op met adviseur erfgoedzorg Kelly Boender. 

 

 

Overzicht Immaterieel Erfgoed Spotten-producties

Overijssel
Traditionele bevloeiing van grasland 
Paasvuur Espelo 
Houtdorp Rijssen 
Staphorster Stipwerk  
Poaskearls Ootmarsum
Bovenstemzingen in Genemuiden
Midwinterhoornblazen Twenthe (volgt in 2023) 
Goors School- en Volksfeest 
Pinksterrijden Vollenhove (volgt in 2023) 
Corso Sint Jansklooster (volgt in 2023) 
Pinksterbruidjes Borne
Gondelvaart Giethoorn (volgt in 2023) 

eerste bordjes
Utrecht
Sint Maarten Viering 
Chanoeka Viering 

Gelderland
Midwinterhoornblazen 
Heggenvlechten
Koningsdag in Velp 
Volksfeest in Hummelo (volgt in 2023) 

Zuid-Holland
Maskerade in Brielle 
São João Baptista (volgt in 2023) 

Noord-Holland
Kortebaandraverij Venhuizen

Landelijk 
Papierscheppen
P
apierknipkunst (volgt in 2023) 

Alle rechten voorbehouden