Staat jouw vraag er niet bij? Stel hem via info@immaterieelerfgoed.nl.
Lees hier antwoorden op veel gestelde vragen.
Staat jouw vraag er niet bij? Stel hem via info@immaterieelerfgoed.nl.
Immaterieel erfgoed heet daarom ook wel ‘levend’ erfgoed: het leeft, verandert mee met de tijd, en komt tot uiting door de kleding die we dragen, de feesten die we vieren, het eten dat we eten, hoe we bepaalde dingen maken en de activiteiten die we ondernemen. Denk bijvoorbeeld aan carnaval, Keti Koti, ambachten zoals klompen maken of batik verven, of het vertellen van volksverhalen.
Immaterieel erfgoed is belangrijk omdat het je een gevoel van identiteit en verbondenheid kan geven: met het verleden, met andere mensen en culturen. Immaterieel erfgoed verrijkt een samenleving, brengt nieuwe perspectieven op maatschappelijke en ecologische vraagstukken en kan je verbinden met mensen van verschillende achtergronden doordat je bepaalde gewoonten, tradities en vieringen deelt.
Zomercarnaval in Rotterdam is een carnavalsfestival dat jaarlijks wordt gevierd in Rotterdam, en is sinds 2016 ook terug te vinden in de Inventaris Immaterieel Erfgoed.
Om het belang van immaterieel erfgoed te onderstrepen en het een duurzame toekomst te bieden, introduceerde Unesco in 2003 het 'Verdrag ter Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed'. Met dit verdrag roept Unesco landen op om immaterieel erfgoed te inventariseren, kennis erover te genereren en het een duurzame toekomst te bieden. Bijna 200 landen, inclusief Nederland, hebben dit verdrag inmiddels ondertekend. Hoe en door wie er uitvoering wordt gegeven aan dit verdrag, verschilt per land.
Sinds 2012 coördineren wij, Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (afgekort KIEN), de uitvoer van het Unesco Verdrag ter Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed. We zijn gevestigd in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Onze missie: het vergroten van kennis, bewustwording en zichtbaarheid van immaterieel erfgoed.
Plateel is een benaming voor wit, ongeglazuurd aardewerk. De versieringen worden door een plateelschilder, die je hier op de foto ziet, met de hand, op het aardewerk aangebracht.
Een van de kerntaken van KIEN, is het bijhouden van een zogenaamde Inventaris Immaterieel Erfgoed, een dynamische verzameling van tradities, ambachten, feesten en gebruiken die vandaag de dag gekoesterd, beoefend en beleefd worden. Van bloemencorso’s tot Pencak Silat, van ambachtelijke visserij tot traditionele Molukse geneeswijzen.
De inventaris groeit, verandert en vernieuwt voortdurend. Er komen immers altijd vormen van immaterieel erfgoed bij, of bestaande tradities veranderen, of houden op te bestaan. Daarbij is het een ‘work in progress', waarbij we rekening houden met de wensen van de mensen die het erfgoed beoefenen en beheren. Zíj zijn de experts op het gebied van hun traditie, ambacht of cultuuruiting, en hun wens voor opname in de inventaris (of juist niet) is bepalend. De inventaris is daarom geen instrument dat immaterieel erfgoed in- of uitsluit. Ook als jouw culturele praktijk niet in de inventaris staat, kan het gewoon immaterieel erfgoed zijn. De inventaris zorgt vooral voor meer zichtbaarheid voor immaterieel erfgoed als link tussen verleden, heden én de toekomst.
Het UNESCO Verdrag inzake Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed wil:
Wereldwijd hebben 175 landen het UNESCO Verdrag inzake Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed ondertekend.
Bekijk hier de pagina van dit UNESCO Verdrag.
UNESCO wil het immaterieel erfgoed beschermen ofwel safeguarden. Beschermen, of borgen wil zeggen: een toekomst geven aan immaterieel erfgoed, een vorm vinden die ook toekomstige generaties aanspreekt en de knelpunten wegnemen die de toekomst van dit immaterieel erfgoed in de weg staan.
Immaterieel erfgoed is altijd dynamisch en in ontwikkeling. Beschermen wil daarom niet zeggen bewaren zoals het vroeger was. UNESCO wil van immaterieel erfgoed geen museumstukken maken.
Het borgen of beschermen van immaterieel erfgoed doen de beoefenaars zelf. In Nederland kan het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland daar ondersteuning in bieden.
UNESCO legt de verantwoordelijkheid voor het levend en actueel houden van immaterieel erfgoed bij de gemeenschappen zelf, bij individuen of groepen die het beoefenen. Er is dus geen sprake van sturing van bovenaf of dat de overheid bepaalt hoe het immaterieel erfgoed eruit moet zien. Dat is de verantwoordelijkheid van de mensen zelf. Wel heeft de overheid zich verplicht om bij te dragen aan een gunstig klimaat waarin immaterieel erfgoed kan gedijen.
Het Kenniscentrum kan de gemeenschappen ondersteunen in het borgen van immaterieel erfgoed, door bijvoorbeeld hulp te bieden bij het maken van het erfgoedzorgplan en door het aanbieden van cursussen, trainingen en bijeenkomsten in het kader van het levend houden en doorgeven van immaterieel erfgoed.
In dit UNESCO Verdrag is een centrale rol toebedeeld aan de mensen die een vorm van immaterieel erfgoed beoefenen of er nauw bij betrokken zijn. Zij alleen kunnen dit immaterieel erfgoed levend en actueel houden en hun liefde, kennis en vaardigheden doorgeven aan volgende generaties. Bij een immaterieel erfgoedgemeenschap gaat het om een groep, of groepen mensen, of soms zelfs een individu, die zich voor korte of langere tijd organiseert rondom een bepaalde vorm van immaterieel erfgoed en zich daarvoor ook wil inzetten.
Het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland geeft een dynamische invulling aan het begrip ‘erfgoedgemeenschap’. Een erfgoedgemeenschap vormt niet een afgesloten quasi onveranderlijk geheel maar is juist levend en open, net zoals ook immaterieel erfgoed dat is. In Nederland streven we naar een inclusieve benadering van ‘gemeenschappen, groepen of individuen’.
UNESCO heeft drie internationale lijsten van immaterieel erfgoed:
De meest bekende lijst van deze conventie is de Representatieve lijst van het Immaterieel Cultureel Erfgoed. Inmiddels zijn op deze lijst ruim vierhonderd elementen van immaterieel erfgoed ingeschreven, uit alle delen van de wereld.
Nederland schreef in 2017 het ambacht van molenaar op wind- en watermolens in als eerste Nederlandse vorm van immaterieel erfgoed op deze lijst. Bekende voorbeelden uit België zijn het Carnaval in Binche en de biercultuur in België.
Hiervoor kunnen landen immaterieel erfgoed voordragen dat bijna uitgestorven is en dringende maatregelen behoeft om het levend te houden en door te geven naar volgende generaties.
Tenslotte heeft UNESCO een register van goede voorbeeldpraktijken in het leven geroepen, waarin bijvoorbeeld concrete borgingstechnieken worden gedemonstreerd die anderen kunnen navolgen. België heeft voor dit register bijvoorbeeld de ludodiversiteit voorgedragen.
Bekijk hier wat er allemaal op de diverse lijsten van UNESCO staat.
De Nederlandse regering heeft het ambacht van molenaar op wind- en watermolens bij UNESCO voorgedragen voor de Representatieve lijst van immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid.
Op 7 december 2017 heeft het Intergouvernementeel Comité van UNESCO, in vergadering bijeen in Zuid-Korea, het ambacht van molenaar als eerste immaterieel erfgoed uit Nederland, geplaatst op die lijst.
Het Comité was van oordeel dat het voordrachtdossier een 'exemplary file' was, tot voorbeeld strekkend.
De Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland bevat alleen immaterieel erfgoed van mensen uit Nederland.
Op de internationale immaterieel erfgoed lijsten van UNESCO staat immaterieel erfgoed uit de hele wereld. Nederland mag alleen immaterieel erfgoedgemeenschappen voordragen voor de internationale UNESCO lijsten die al op de Inventaris staan. De internationale lijsten bieden in zekere zin een selectie uit de nationale inventarissen.
Voor de internationale lijsten van UNESCO mogen alleen landen voordragen. Dat betekent dat de gemeenschap dat niet zelf kan doen. Een belangrijke voorwaarde is wel dat de voordracht gedragen wordt door de betreffende gemeenschap. Staten kunnen nooit buiten de gemeenschap om nomineren.
Het UNESCO Verdrag inzake Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed is een heel ander verdrag dan waar de Werelderfgoedlijst onder valt. Het Werelderfgoedverdrag bestaat sinds 1972 en is bedoeld om cultureel en natuurlijk erfgoed dat van unieke en universele waarde is voor de mensheid, beter te kunnen bewaren voor toekomstige generaties.
Immaterieel erfgoed kan dus nooit werelderfgoed zijn.
Lokale immaterieel erfgoed is vaak sterk geworteld in een gemeenschap en plaats. Daar liggen kansen. Immaterieel erfgoed verbindt mensen en draagt bij aan de versterking van de sociale cohesie. Ook kan immaterieel erfgoed bijdragen aan een grotere leefbaarheid en kan het economisch voordeel met zich meebrengen, voor de lokale middenstand bijvoorbeeld. Immaterieel erfgoed biedt gemeenten een prachtig visitekaartje. Lees hier welke kansen immaterieel erfgoed biedt voor gemeenten en provincies.
Met het ondertekenen van het UNESCO Verdrag is er een hele nieuwe tak van erfgoed bijgekomen waar heel veel mensen bij betrokken zijn. Ook voor erfgoedorganisaties ligt hier een taak. Lees hier wat je als erfgoedinstelling kunt doen met immaterieel erfgoed.
Bekijk ook het kennisdossier over immaterieel erfgoed en musea.
Immaterieel erfgoed is een moeilijk begrip, zeker om uit te leggen in de klas. Toch is iedereen er dagelijks mee bezig want tradities en immaterieel erfgoed hebben alles met elkaar te maken. Het gaat om cultuur die je van generatie op generatie doorgeeft. Meestal gebeurt dat onbewust, maar soms zetten mensen zich er daadwerkelijk voor in om hun traditie levend te houden en door te geven.
Bekijk hier een strip waarin uitgelegd wordt wat immaterieel erfgoed is.
Lees hier meer over immaterieel erfgoed, jongeren, onderwijs en lesmateriaal.
Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (afgekort: KIEN) coördineert sinds 2012 coördineren we de uitvoering van het Unesco Verdrag ter Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland. Ons kantoor bevindt zich in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem, maar we zijn actief door het hele land.
Met een team van wetenschappelijk medewerkers en adviseurs staan we klaar om gemeenschappen, overheden en erfgoeddragers te ondersteunen bij het levend houden van immaterieel erfgoed. Misschien wil je meer jongeren betrekken bij jouw traditie, zoek je manieren om een viering duurzamer te maken, of ben je opzoek naar kritische en verdiepende perspectieven op immaterieel erfgoed. Of misschien ben je benieuwd hoe je immaterieel erfgoed kunt opnemen in de lokale omgevingsvisie, of wil je in contact komen met andere immaterieel erfgoedbeoefenaars.
We bieden advies op maat en zorgen dat immaterieel erfgoed de aandacht krijgt die het verdient — nationaal én internationaal. Op de pagina 'Over ons' lees je meer over wat KIEN precies doet en wat wij voor jou kunnen betekenen.