Broderie d'art is het hele brede scala aan borduurtechnieken wat toegepast wordt binnen de haute couture, hieronder wordt verstaan het borduren met de lunevillenaald om kralen en pailletten relatief snel op te kunnen borduren, maar ook goudborduurwerk, borduurtechnieken in reliëf, en ook verschillende freestyle borduurtechnieken.
De meest in het oog springende techniek in broderie d'art is het borduurwerk met de lunevillenaald of tamboureerhaaknaald op een opgespannen stof in een borduurraam. Met deze lunevillenaald haak je als het ware lussen door de stof heen die een kettingsteek vormen.
Lunevilletechnieken zijn na wat oefening een snelle manier om kralen en pailletten te verwerken, daarnaast kan je deze technieken gebruiken als naaitechniek om veel verschillende materialen te verwerken. Uiteindelijk kunnen alle effecten die met een lunevillenaald bereikt kunnen worden ook met naald en draad uitgevoerd worden, maar kunnen lang niet alle borduurtechnieken met een lunevillenaald uitgevoerd worden.
Deze techniek heeft z’n wortels in het verleden, komt oorspronkelijk uit India, en heeft zich in Frankrijk en België verder ontwikkeld. Een van de variaties in deze techniek is de Lierse kant, die veel toegepast wordt in de kappen van nederlandse klederdrachten. Ook het kralenwerk en goudborduurwerk is te ontdekken in nederlandse klederdrachten.
In het atelier in Tilburg legt Monique van Munster zich toe op deze lunevilletechniek, die ze combineert met andere borduurtechnieken zoals goudborduren. Vanuit een sterk gevoel voor historie borduurt ze voort op oude borduurtechnieken. Ze verdiept zich al meer dan dertig jaar in handwerktechnieken en heeft zich tot een specialist in het borduren ontwikkeld. Ze heeft een fascinatie voor de oneindige mogelijkheden van naald en draad, en daarnaast wil ze weten hoe iets gemaakt wordt. Het onderzoek richt zich niet op het kunnen reproduceren van historische en traditionele borduurwerken, maar dient meer als inspiratie en interpretatie.