Tekst

Wat is immaterieel erfgoed?

Immaterieel erfgoed is een lastig begrip. Het zijn sociale praktijken, feesten, ambachtelijke technieken, podiumkunsten, kennis van de natuur en orale tradities die mensen van vorige generaties hebben doorgekregen. Zij vinden dat immaterieel erfgoed zo belangrijk, dat ze zich actief inzetten om het zelf ook weer door te geven naar volgende generaties. Op deze website lees je er alles over. Bekijk hier ook de animatie en zie in 1 minuut wat immaterieel erfgoed is.

Immaterieel erfgoed is levend erfgoed. Het zijn sociale gewoonten, feesten, voorstellingen, rituelen, tradities, uitdrukkingen, bijzondere kennis of vaardigheden die gemeenschappen en groepen (en soms zelfs individuen) erkennen als cultureel erfgoed. Immaterieel erfgoed wordt overgedragen van generatie op generatie en is belangrijk voor een gemeenschappelijke identiteit.

Je kunt immaterieel erfgoed niet conserveren en restaureren, zoals monumenten, archiefstukken en museumvoorwerpen. Tradities en rituelen moeten een hedendaagse betekenis hebben, anders worden ze niet meer gebruikt en verdwijnen ze. Daarom is het belangrijk dat immaterieel erfgoed meegaat met zijn tijd. Bij immaterieel erfgoed zijn altijd mensen betrokken. Mensen die een traditie dragen, koesteren en doorgeven aan de toekomst.

Immaterieel erfgoed is de schakel tussen heden, verleden en toekomst. Het is cultuur van nu, maar geeft ook een gevoel van verbondenheid met vorige generaties en is tegelijkertijd ook toekomstgericht omdat mensen het willen doorgeven aan volgende generaties.