De Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland bevat immaterieel erfgoed waarvan de erfgoedgemeenschap, groep of individu een borgingsplan heeft geschreven om het erfgoed toekomst te geven. Dat plan is getoetst door een onafhankelijke Toetsingscommissie. De erfgoedzorg wordt elke twee jaar geëvalueerd.

Beschrijving

De ‘Voorschotense Paardendagen’ is een meerdaags evenement met verschillende programmaonderdelen tijdens het laatste weekend van juli: paardenmarkt, korte baan draverij, kermis, show met paarden en muziekavond.

Op vrijdag vindt de Korte Baan Draverij op de Van Beethovenlaan plaats, waarbij de paarden draven in een uitgezette baan. De paardenmarkt op zaterdag is een oude zogenaamde Kruismarkt: tussen de kruizen op het marktplein worden paarden verhandeld. Op zaterdag worden vanaf 06:00uur ’s morgens de paarden en pony’s naar het marktplein gebracht waar ze worden gekeurd en naar hun standplaats worden geleid op de Voorstraat, waarbij een dierenarts aanwezig is. Om 10:00u wordt de paardenmarkt officieel geopend door de burgemeester, door de plaatsing van het Marktkruis.

Bijzonder is de traditie dat de bezoekers elkaar nog een gelukkig nieuwjaar mogen wensen. Van 09:00u tot 16:00u word een streekmarkt gehouden met onder andere demonstraties van traditionele ambachten. Ook is er een kermis. Het avondprogramma staat in het teken van het paard, waarna de paardenmarkt wordt afgesloten met een bandoptreden en disco.

Beoefenaars en betrokkenen

De Paardenmarkt wordt georganiseerd door Stichting Comité Paardenmarkt Voorschoten en de Stichting Paardensport Voorschoten. Verder zijn de gemeente, sponsoren en de lokale ondernemers partners. Dat geldt eveneens de paardenhandelaren, eigenaren van paarden, pikeurs, NDR en voor  vrijwilligersorganisaties als EHBO, de sport- en ouderverengingen. De Voorschotense Paardendagen trekken met alle evenementen jaarlijks rond de tienduizend bezoekers.

Geschiedenis en ontwikkeling

De paardenmarkt komt voort uit de middeleeuwse jaarmarkt van Voorschoten. Op de markt verhandelde de Voorschotense bevolking drie dagen lang vee en landbouwproducten. Later werd dit één dag. Op de jaarlijkse markten heerste markvrede: bezoekers konden niet worden gearresteerd en bannelingen mochten handel drijven. Dit werd aangegeven met twee kruizen die aan de einden van de markt geplaatst werden.

De kermis maakt vanaf de begin jaren al deel uit van de Paardenmarkt. De harddraverij is sinds 1924 verbonden aan de paardenmarkt, oorspronkelijk ter verlevendiging van de Koninginnedag feesten rond 31 augustus. Om meer ruimte in het programma te krijgen, worden de activiteiten sinds enkele jaren verspreid over meerdere dagen.

Borgingsacties

2019-2021

  • Er wordt samengewerkt met de Voorschotense horeca voor het programma. 
  • De organisatie werkt actief aan de communicatie over de Voorschotense Paardendagen.
  • Er wordt gekeken naar uitbreiding van de attracties voor kinderen tijdens zowel de Paardenmarkt als de Korte Baan Draverij.

Contact

Stichting Comité Paardenmarkt Voorschoten-Stichting Paardensport Voorschoten
Koperwieklaan 40
2251NW
VOORSCHOTEN
Zuid-Holland
Nederland
Website