De Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland bevat immaterieel erfgoed waarvan de erfgoedgemeenschap, groep of individu een borgingsplan heeft geschreven om het erfgoed toekomst te geven. Dat plan is getoetst door een onafhankelijke Toetsingscommissie. De erfgoedzorg wordt elke twee jaar geƫvalueerd.

Beschrijving

De Harddraverij van Medemblik vindt plaats op de derde maandag van september en bestaat uit twee onderdelen: de ringrijderij en de kortebaandraverij. Ringrijden is een traditie waarbij men vanaf een aanspanning (een koets met minimaal één paard en maximaal vier paarden ervoor en in de koets minimaal twee personen) een lans door een ring probeert te steken. Er zijn geldprijzen en ereprijzen te verdienen. De kortebaandraverij is onderdeel van de drafsport. De paarden met pikeurs (ruiters) op sulky's (tweewielige karren) razen door de Nieuwstraat. De kortebaan is een afvalrace: degene die als eerste twee ritten wint, gaat door naar de volgende ronde (omloop). Ere- en geldprijzen worden beschikbaar gesteld. De lengte van de baan is vijfenzeventig meter en hij is om meerdere redenen bijzonder: hij is versierd met vlaggen en lampen, bij de start staat een erepoort versierd met bloemen, de paarden starten bovenop een helling en er zit een flauwe bocht in het parcours. De hele dag zijn er een dierenarts en een hoefsmid aanwezig om het welzijn van de paarden te garanderen. Daarnaast voldoet de organisatie aan strenge reglementen van de NDR (Nederlandse Draf- en Rensport). De prijsuitreiking van de kortebaan door de voorzitter van de vereniging en de burgemeester is rond 19:30 uur in ‘Het Wapen van Medemblik’. Naast de ringrijderij en kortebaandraverij is er een kermis voor de jeugd, een jeugdtoto voor alle lagere scholen van Medemblik, een viswedstrijd op zondag en tot slot op maandag vuurwerk.

Beoefenaars en betrokkenen

De Harddraverij van Medemblik wordt breed gedragen in de stad: inwoners, scholen, 1300 leden van Harddraverijvereniging Prins Hendrik, ondernemers en de gemeente zijn betrokken. De burgemeester is beschermheer. Ondernemers zorgen voor de financiële ondersteuning. De beoefenaars van de ringrijderij komen met name uit de buurt van Medemblik, de beoefenaars van de kortebaandraverij zijn pikeurs uit het gehele land. De Nederlandse Draf- en Rensport (NDR) vervult de rol van de organisatie rondom de wedstrijden, fokkerij, tuchtrechtspraak en financieel beheer. De Harddraverij trekt tussen de vijf- en zevenduizend bezoekers uit Medemblik en omgeving.

Geschiedenis en ontwikkeling

De kortebaandraverijen begonnen ooit als onderlinge wedstrijden en weddenschappen tussen boeren en andere paardenbezitters. Uit een krantenartikel blijkt dat de draverij in Medemblik in elk geval in 1844 heeft plaatsgevonden en een initiatief was van koffiehuishouder Sip Lim de Vries. In 1852 werd het tienjarig bestaan gevierd en daarop is voortgeborduurd. De stad nam de organisatie over en dat bleef zo tot 1885 toen de voorloper van Harddraverijvereniging Prins Hendrik het overnam. In de tweede helft van de negentiende eeuw werd van de bereden draverij overgeschakeld op de aangespannen draverij. In 1936 werd voor het eerst een geluidswagen gebruikt voor muziek en vanaf de jaren zestig informeerde men het publiek over de race via een geluidsinstallatie. De ringrijderij is vanaf 1967 een vast onderdeel van de Harddraverij van Medemblik. Werd vroeger de Harddraverij gefinancierd door een loterij waarmee je onder andere een paard kon winnen, in 1919 is begonnen met het heffen van entree en sinds de jaren vijftig met het aantrekken van sponsors om de Harddraverij te financieren.

Contact

Harddraverijvereniging Prins Hendrik
Graaf Florislaan 18
1671EK Medemblik
Noord-Holland
Nederland
Website