Beschrijving

Jaarlijks wordt op 11/11 's avonds om 11 over 11 de Ganzegatse gans onthuld. Dat gebeurt via een opdraaibare wekker. Hierna wordt het slachtlied gezongen en de klompendans gedanst. Vervolgens wordt er getrakteerd op 'n borrel en roggebrood met zult. De opening van vastenaovund is van oudsher het begin van het Carnavals-seizoen.

Beoefenaars en betrokkenen zijn Folkloregroep Dikkemik van de heemkundekring samen met de carnavalsvereniging en de inwoners van Aarle-Rixtel.

Tot de jaren zeventig was dit ritueel al in gebruik. Hierna een tijdje niet meer. Sinds 2001 is het weer in zwang. Oudere inwoners herinneren zich de opening vastenaovund nog van voor dat het stopte in de jaren '70 en kunnen het uit eigen ervaring nu doorgeven aan de volgende generatie.

Heemkundekring Aarle-Rixtel
Kouwenberg 37