Beschrijving

Het telen, oogsten en verwerken van tabak en het doorvertellen over deze teelt zoals die tot 1965 lange tijd op de Heuvelrug plaatsvond. Een a twee maal per jaar wordt de sigarenmaker uitgenodigd om zijn ambacht te tonen. Het theoretisch en praktisch overbrengen van de kennis op jongere generaties die de traditie niet meer van huis uit kennen en het vak niet meer beoefenen.

Beoefenaars en betrokkenen zijn de vrijwilligers met een achtergrond in tabaksteelt. Afnemers zijn ambachtelijke (vaak hobby) sigarenmakers. En de bezoekers van het museum.

Europeanen maken kennis met tabak na de reizen van o.a. Columbus naar Zuid-Amerika. In Nederland is tabak geteeld in Nijkerk, Barneveld, Ede, Amersfoort en op de Heuvelrug. De kweek in broeibakken werd begin 17e eeuw bekend als de ‘Hollandse methode’. Na belangrijke handel in de 18e eeuw was rond 1900 tabak rond Amersfoort al verdwenen. In de jaren 1960 moest de rest stoppen omdat de teelt door schimmel onmogelijk werd.

Tabaksteeltmuseum
Burg.Jhr. H. vd Boschstraat 46