Beschrijving

De sari vertelt een verhaal van identiteit en migratie. Hindoestanen die in de jaren ’60 en ’70 vanuit Suriname naar Nederland  kwamen, brachten de sari in het straatbeeld en vonden de traditie opnieuw uit. Geïnspireerd door de populaire Bollywood cultuur, is de sari een populaire dracht geworden, ook onder jongeren en zelfs bij bekende internationale artiesten en het Koningshuis. Dat laat zien dat de sari internationale allure heeft en naast erfgoed ook gewoon mode is waar men voor de dag mee kan komen. Het geeft ook een goed beeld van de emancipatie van de Hindoestaanse vrouw weer omdat vrouwen het ook combineren met een colbert.

De traditionele Indiase sari is een geliefde traditionele dracht onder Hindoestaanse vrouwen. Het woord sari betekent stuk lap. De stof die tussen de vijf en zeven meter lang is, is meer dan fraai bewerkt textiel. Door het dragen van de sari tijdens huwelijken, verjaardagen, feestdagen en bij het opbaren identificeren Hindoestanen zich met hun oorspronkelijk Indiase roots.

De sari is een typisch Indiase klederdracht die door de Hindoestaanse vrouwelijke contractarbeiders werd meegenomen naar Suriname. Hoewel de meeste Hindoestaanse vrouwen de sari niet meer in het dagelijks leven dragen, is het nog altijd een belangrijke klederdracht bij feestelijke gelegenheden en religieuze plechtigheden.

De sari kent verschillende bindwijzen en wordt gedragen met veel sieraden. Het draperen van een sari behoort tot het cultureel erfgoed van de Hindoestanen in Suriname. In het Lalla Rookh museum in Suriname is het verhaal over de sari te zien. Bij de sari horen veel sieraden zoals armbanden, kettingen en gezicht sieraden. Ook wordt het lichaam versierd met henna. De vrouwen zetten op hun voorhoofd een rode stip, een bindi of tikka.

Vrouwen zijn trots op de sari, die op verschillende plekken in de grote steden te koop is, zoals op de Paul Krugerlaan in Den Haag, op de Middelandsstraat in Rotterdam en ook online is er veel keus. De sari is een erfgoed item die verbonden is aan de cultuur en tradities en wordt over gedragen van moeder op dochter.

Aflegvereniging Rachel
Rotterdam