Beschrijving

Stichting Kortebaan Draverij Hoofddorp organiseert jaarlijks de kortebaandraverij in Hoofddorp. In het centrum van Hoofddorp wordt de Kruisweg -tussen de rotonde en de H. Joannes de Doperkerk- omgetoverd in een 300 meter lange drafbaan waar zo’n 24 paarden en hun pikeurs gaan strijden om de titel. Eén daarvan is regerend kampioen bij de pikeurs en Hoofddorper ‘John de Leeuw’. De Leeuw was de afgelopen vier jaar dichtbij de eindzege, maar strandde ook verleden jaar in de finale.

Voor het publiek is er weer voldoende vertier te vinden in de vorm van diverse horecastands langs de baan met een gevarieerd aanbod aan dranken en spijzen. Bij Runnerz kunt u een gokje wagen welk paard u denkt dat gaat winnen. Voor de kinderen is er een springkussen bij het terrein van de H. Joannes de Doperkerk, waar ook de VIP-tent voor de sponsoren is gelegen. Tussen de omlopen door treedt er een zanger op.

De draverij is al even oud als de Haarlemmermeer zelf. 'De eerste berichten over wedstrijden tussen paarden dateren van 1850, toen de drooglegging nog in volle gang was. In Sloten, van oudsher het droogste stuk, werd er al om het hardst gedraafd. Boeren schepten zondags na de kerk tegen elkaar op: 'Mijn paard is sneller dan die van jou, wedden dat ik eerder in het café ben?' Zo is het ooit allemaal begonnen.'

Maar ook later werd er volop gedraafd in de polder. Legende Allouez, de beste kortebaandraver ooit, was van de Haarlemmermeerse trainer Jan de Vlieger. Het paard won liefst 48 kortebanen, waaronder die van Hoofddorp, in 1939.

Met Jan van Dooyeweerd, Rob de Vlieger, Tom Kooyman, Rick Wester en Jaap van Rijn telt de gemeente liefst vijf professionele trainers van harddravers. Kortom kortebaan heeft  een enorme geschiedenis in Haarlemmermeer. Honderdzeventig jaar geleden werd hier al gedraafd.

Het stichtingsbestuur telt zes leden. Jos Koeckhoven ( voorzitter) , Hans Kas (secretaris), Bert van Dooyeweerd (penningmeester), Bob de Leeuw (sponsorzaken), Judy Broekhof (catering) en Tineke Elzenaar (public relations). Zij zetten het evenement op poten (of zeg je in dit geval benen?) en zorgen voor voldoende sponsors en vrijwilligers.

Stichting Kortebaandraverij Hoofddorp
2131LT Hoofddorp