Beschrijving

De Sunte Mart’n is een jaarmarkt op de eerste maandag van november in Wierden. De Jennechiesmarkt (meisjesmarkt) maakt daar onderdeel van uit. De laatste vier edities werd de Jennechiesmarkt georganiseerd voor kinderen van de lokale basisscholen. Het is nu een project om te leren over de geschiedenis van de Sunte Mart’n en het leven in de slachttijd in de negentiende eeuw.

Heel Wierden loopt uit voor de Sunte Mart’n en ook mensen uit de wijde omgeving nemen een dag vrij om de markt te bezoeken. De gemeente is verantwoordelijk voor de markt, terwijl de Jennchiesmarkt en andere omlijstende activiteiten door de Stichting Sunte Mart’n worden georganiseerd. Er zijn veel basisschoolleerlingen die meedoen aan de eigentijdse Jennechiesmarkt.

De Sunte Mart’n is van oorsprong een Sint Maartensmarkt die al 150 jaar wordt georganiseerd in Wierden. Hier werden vee en waren verhandeld en nieuwe arbeidskrachten voor na de winter gecontracteerd. Later werden er een kermis en andere activiteiten aan toegevoegd. In de jaren 1950 werd ook de Jennechiesmarkt als onderdeel toegevoegd: een huwelijksmarkt waarbij deelnemers een half lootje kochten en de persoon met de andere helft erbij moesten zoeken. De winnaars konden een koe winnen.

Stichting Sunte Mart’n
Stegeboersweg 15