De paasgebruiken bestaan uit vier onderdelen

1 Palmpasenoptocht: met de optocht lopen 800 tot 1000 kinderen mee, langs de kant staan duizenden mensen toe te kijken.

2 Eieren zoeken of eierkulen vindt op Eerste Paasdag plaats op het zogenaamde ´Kuulbargien´ op de Hellendoornse Berg.

3 Het paasvuur, ‘'n boaken’, wordt eerste Paasdag om 20.30 uur ontstoken door een van de oudste inwoners van het dorp. Jaarlijks komen duizenden mensen genieten van het spel van de vlammen.

4 Als afsluiting van de paasgebruiken trekt de Hellendoornse Harmonie op Hemelvaartsdag in alle vroegte door het dorp om de dorpsbewoners op muzikale wijze op te roepen om te gaan dauwtrappen.

Samen met een grote groep vrijwilligers organiseert de stichting Oald Heldern De Noaberschop jaarlijks de verschillende paasgebruiken in Hellendoorn. Het dorp heeft ca. 6.000 inwoners waarvan een groot deel bij één van de activiteiten betrokken is.

De palmpasenoptocht is een oude traditie die sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw georganiseerd wordt door de Noaberschop. Dat het eierkulen één van de oude Paastradities is blijkt uit de diverse kuulbargies in de gemeente (heuveltjes waar dit gebruik plaatsvond). Met het grote vuur met Pasen werd de terugkeer van het licht en de lente gevierd. Met de houtskool uit het vuur maakte men het gezicht zwart en men nam het mee naar huis als afweermiddel tegen brand en blikseminslag.

Het dauwtrappen op Hemelvaartsdag is een traditie die sinds jaar en dag in (meestal kleine) groepen wordt uitgeoefend.

Oald Heldern De Noaberschop
Drosteweg 5