Het Netwerk Immaterieel Erfgoed laat de variëteit aan cultuuruitingen zien die erfgoedgemeenschappen, groepen of individuen zelf erkennen als immaterieel erfgoed. Dit immaterieel erfgoed is door henzelf in het Netwerk aangemeld. Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland is derhalve niet verantwoordelijk voor de inhoud van de beschrijving.

Beschrijving

De eerste officiële documenten die spreken over een lampionoptocht in Oostvoorne gaan terug naar 1920. De lampionoptocht werd georganiseerd om het einde van de oogstperiode in september te vieren.

Binnen Oostvoorne is de lampionoptocht uitgegroeid tot een evenement waar verenigingen, families en vriendengroepen de mooiste creaties bouwen. De lampionoptocht heeft een rijke historie en een reputatie de grootste en mooiste optocht in de regio te zijn. In 2020 is de 100ste Lampionoptocht in Oostvoorne. Het evenement wordt georganiseerd vanuit de Stichting Culturele Evenementen Oostvoorne. Dit evenement is voor jong en oud en heeft een samenbindend karakter. Er worden activiteiten georganiseerd waarbij de geschiedenis (ouderen) en de toekomst (jeugd) bij elkaar worden gebracht. Denk hierbij aan het vertonen van foto- en filmmateriaal met toelichting van ouderen. De jeugd van 5 tot 18 wordt gestimuleerd mooie creaties op te bouwen van versierde fietsen tot grote versierde platte wagens met per jaar wisselende thema's. Speciaal voor de families en buurtschappen wordt het onderdeel versierde tuinen met hetzelfde thema georganiseerd. Het is belangrijk dat deze mijlpaal groots wordt gevierd om voor de komende jaren ook weer met enthousiasme de optocht invulling te geven.

 

Contact

Culturele evenementen
Stationsweg
3233CS
Oostvoorne
Zuid Holland
Nederland
Website