Het Netwerk Immaterieel Erfgoed laat de variëteit aan cultuuruitingen zien die erfgoedgemeenschappen, groepen of individuen zelf erkennen als immaterieel erfgoed. Dit immaterieel erfgoed is door henzelf in het Netwerk aangemeld. Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland is derhalve niet verantwoordelijk voor de inhoud van de beschrijving.

Beschrijving

Het eenmansorkest (de "One Man Band") bestaat als fenomeen al heel lang. Een eenmansorkest bestaat uit een muzikant die meerdere instrumenten tegelijk bespeelt, en vaak heeft hij/zij deze instrumentale constructie zelf in elkaar gezet. 

Van oorsprong droeg het eenmansorkest een trom op de rug, begeleid door zang en schalmei. In de loop der tijd kwam daar ook de trekzak of harmonica bij. Momenteel zijn er aardig wat eenmansorkesten met gitaar en zang waarvan sommigen nog steeds geheel akoestisch spelen. Eenmansorkesten spelen op vele gelegenheden en locaties in en om Nederland en treden op straat op met de pet (op de bonnefooi). Maar ze zijn ook wel op georganiseerde feesten en evenementen te vinden (op afspraak). Eenmansorkesten leren van elkaar hoe het moet. Je ziet dat sommige jongeren het ook nu weer (vaak versterkt) overnemen. Maar het aantal eenmansorkest lijkt helaas af te nemen. 

Zelf speel ik onder de naam Di Stephano op de klassieke manier geheel onversterkt maar wel met saxofoon. Ik heb het zelf leren spelen door het af te kijken van Koperen Ko uit Almelo. Een legendarische artiest, bij hem heb ik me laten uitleggen hoe je een en ander in elkaar bouwt en ook m'n eerste trommel gekocht. Daarna was het oefenen en nog eens oefenen om ook echt te leren spelen.

Eenmansbands brengen sfeer in het straatbeeld, zoals dat al vele generaties lang gebeurt, en ik hoop dat dat zo zal blijven. 

Contact

Een man orkest
Enschede
Nederland
Website