Beschrijving

De Westfriese taal/dialect is een levende taal, die nog actief gesproken, geschreven en verstaan wordt door 50.000 tot 100.000 mensen in Westfriesland en de kop van Noord-Holland en Texel.
Het Westfries heeft een eigen woordenboek, het Pannekeet Westfries Woordenboek, wat momenteel bijgewerkt en herzien wordt door een groep enthousiaste Westfriezen. Het nieuwe Pannekeet Westfries Woordenboek staat gepland voor uitgave eind van dit jaar. Het is een uitgave die gelieerd is aan het Westfries Genootschap en het beheer van het woordenboek zal na afronden bij het Westfries Genootschap komen te liggen.
NB: Westfriezen spreken van Westfriesland en Westfries; aan elkaar geschreven, om niet de verwarring te creëren dat Westfriesland 'het westen van Friesland' zou zijn. Westfriesland ligt als regio in Noord Holland.

De groep mensen die het Pannekeet Westfries Woordenboek herziet en bijhoudt horen tot de betrokkenen.

Het Westfries kent een lange geschiedenis vanaf ongeveer 1200 en heeft zijn oorsprong in het Fries. Door de eeuwen heen heeft het een eigen ontwikkeling doorgemaakt met invloeden van andere kust gerelateerde talen en dialecten. Ook Nederlandse, Scandinavische, Engelse en Franse invloeden zijn terug te vinden in de taal. Het Westfries wordt vrij accuraat beschreven als een taal met Ingveoonse invloeden op Wikipedia. E.e.a. is hier terug te lezen: https://nl.wikipedia.org/wiki/West-Fries_(dialectgroep)

Westfries Woordenboek
Kleingouw 197