Beschrijving

De Top 2000 is een van de grootste radio- en muziekevenementen van Nederland waar jaarlijks circa 10 miljoen mensen naar kijken en luisteren. De lijst met 2000 nummers wordt elk jaar samengesteld door het publiek en is te horen van eerste kerstdag tot en met oudejaarsavond op NPO Radio 2.

De Top 2000 beleeft in 2019 haar 21e editie en is door de jaren heen uitgegroeid tot een ware radiotraditie tussen kerst en Oud & Nieuw. Gedurende de week van uitzending is de Top 2000 onderdeel van onze samenleving. Mensen staan er mee op en gaan er mee naar bed, ze blijven er zelfs (langer) voor op. Velen gaan naar het Top 2000 café in Hilversum van waaruit de Top 2000 gedurende de week van uitzending non-stop wordt uitgezonden.

Met 10 miljoen luisteraars/kijkers tussen de 10 en 80 jaar verbindt het mensen uit alle lagen van de bevolking: jong/oud, families, collega's, generaties. De Top 2000 geeft elk jaar een overzicht van de muziekvoorkeur van diverse leeftijdsgroepen. Al twintig jaar biedt de Top 2000 de kans aan oudere generaties om hun muziekvoorkeuren bij jongere generaties onder de aandacht te brengen, en vice versa.

Elk jaar wordt er lustig op los gestemd door de luisteraars en komen er miljoenen stemmen binnen. Stemmen kan vanaf 1 december 12.00 uur ‘s middags in de Top 2000 Stembus, die de gehele stemweek door het land rijdt. Luisteraars die geen bezoek krijgen van de stembus kunnen ook via de website van de Top 2000 hun stem laten horen. Op die site kunnen ook de lijsten van voorgaande edities terug bekeken worden.