Beschrijving

Vlak voordat de schemering invalt komen de Drie Koningen vermoeid van de lange reis aan op de Markt in ’s-Hertogenbosch. De kamelen, schapen en paarden krijgen daar nog even wat te drinken. En de Koningen frissen zich op in Hotel Central. Vanaf 16:30 volgt de stoet met de Wijzen uit het Oosten en hun hofhouding, de herders, Jozef en Maria omgeven door hemelse muziek de ster van Betlehem naar het gemeentehuis. Daar wordt aan de burgemeester de weg naar de kerststal in de Sint Jan gevraagd. Met de burgemeester loopt de stoet naar feeëriek verlichte Sint Janskathedraal, alwaar een korte viering plaatsvindt met de bisschop. Na afloop mogen de kinderen langs een speciale kerststal in de Sint Jan om bij het kindeke Jezus hun 4e geschenk – speelgoed ‘waarmee je zelf niet meer speelt en een ander kind blij kunt maken’- af te geven.

Beoefenaars en betrokkenen

Oorspronkelijk werd de intocht georganiseerd door de Bossche middenstand, maar tegenwoordig door de Stichting Intocht Driekoningen ’s-Hertogenbosch. De deelnemers zijn circa 1000 kinderen (en hun ouders) van de basisscholen in de leeftijd tussen 3 en 8 jaar, maar ook volwassenen. Verder zijn betrokken het stadsbestuur, het kerkbestuur en de vrijwilligers van de kerk, de Koninklijke Harmonie en de Schola Cantorum, het jeugdkoor.

Geschiedenis en ontwikkeling

De eerste intocht en viering van Driekoningen in ’s-Hertogenbosch was in 1935. Met uitzondering van de oorlogsjaren vindt dit evenement jaarlijks plaats op de eerste zondag van het nieuwe jaar. De viering is in de loop der jaren geëvolueerd en geprofessionaliseerd. De koningen hebben een prominentere rol gekregen. Het 4e geschenk is als maatschappelijk relevante dimensie geïntroduceerd.

Stichting Driekoningen ’s-Hertogenbosch
Hekellaan 16