Het Netwerk Immaterieel Erfgoed laat de variƫteit aan cultuuruitingen zien die erfgoedgemeenschappen, groepen of individuen zelf erkennen als immaterieel erfgoed. Dit immaterieel erfgoed is door henzelf in het Netwerk aangemeld. Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland is derhalve niet verantwoordelijk voor de inhoud van de beschrijving.

Beschrijving

De Maastrichtse Heiligdomsvaart is een sinds de dertiende eeuw bestaande religieuze bedevaart traditie naar het Graf van St. Servaas in zijn Basiliek in Maastricht. Deze wordt eens in de 7 jaar gehouden. De steden Aken, Hasselt, Tongeren en Susteren kennen een soortgelijke traditie.

In Maastricht vinden tijdens de Heiligdomsvaart, in een 10 daags programma, diverse religieuze en culturele manifestaties plaats waaronder twee grote Ommegangen door het oude stadscentrum (ca. 2000 deelnemers) op de zondagen. Deze traditie trekt telkens tienduizenden bezoekers uit stad, regio en landelijk/internationaal.

Vereniging het Graf van St.Servaas Maastricht
Meerssen