Beschrijving

Ieder jaar van 27 tot en met 31 december is een deel van de bevolking van Scheveningen bezig met het organiseren van twee grote vreugdevuren, dat van het Noorderstrand en dat van Duindorp. Noorderstrand gaat hierbij de strijd aan met de zuiderburen op Duindorp om uit te maken wie het hoogste vreugdevuur kan bouwen. De winnaar van deze traditie maakt een jaar lang aanspraak op de titel 'hoogste vreugdevuur van Nederland'. In de laatste dagen van december worden tienduizenden pallets naar het strand gebracht en volgens een bepaald systeem opgestapeld. Hier werken honderden vrijwilligers, jong en oud, samen om de stapel zo hoog mogelijk te maken. Veel mensen nemen in deze week speciaal vrij om mee te kunnen helpen. De organisatoren van het vreugdevuur zorgen ervoor dat de gekochte en gesponsorde pallets met busjes naar het strand worden gebracht. De opbouw van het vreugdevuur is niet alleen overdag, ook ’s avonds en ’s nachts wordt er gewerkt, weer of geen weer. Rond middernacht op oudejaarsavond is het dan zover: de enorme stapel wordt in brand gestoken en heel Scheveningen viert samen oud en nieuw op het strand.

Beoefenaars en betrokkenen

Het werken voor het vreugdevuur heeft voor Scheveningen het karakter van een reünie. Kinderen worden al op zeer jonge leeftijd betrokken bij het vreugdevuur. Het vreugdevuur trekt de laatste jaren steeds meer belangstellenden en ook toeristen. In het kader van het veiligheidsplan hebben de organisatoren intensief contact met de gemeente Den Haag, de politie en de brandweer.

Geschiedenis en ontwikkeling

Het vreugdevuur heeft zijn wortels in de illegale kerstbomenverbrandingen in diverse buurten in Scheveningen in de jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw. Bij het rausen, zoals men het verzamelen van de kerstbomen noemde, werden er ook onderlinge geschillen tussen de buurten uitgevochten. Maar juist het sociale aspect was heel belangrijk. Jongeren gingen samen op kerstbomenjacht en probeerden andere buurten af te troeven door steeds grotere vuren te maken. Buurtbewoners troffen elkaar bij de opbouw van de stapel en het saamhorigheidsgevoel was groot. Vechtpartijen, inbraken en vernielingen zorgden ervoor dat de gemeente Den Haag eind jaren tachtig de verschillende vreugdevuren verbood. De gemeente stelde nu de wijken voor om gezamenlijk een vuur te maken, op het Noorderstrand. Schoorvoetend stemden de Scheveningers in, onder de voorwaarde dat dat vuur zo hoog mogelijk mocht worden. De onderlinge strijd in de wijken werd vervangen door een georganiseerde strijd op het strand. Het evenement werd al snel Vreugdevuur Scheveningen Noorderstrand genoemd. Het werd nu een strijd om het 'hoogste vuur' tussen de enige twee overgebleven vreugdevuren in Scheveningen: het Noorderstrand van Scheveningen Dorp en het Zuiderstrand van de Scheveningse stadswijk Duindorp.

Contact

Vreugdevuur Scheveningen Noorderstrand
Website