Beschrijving

De Bietentocht is een vierdaagse tocht die elk najaar gevaren wordt door platbodems met een symbolische hoeveelheid suikerbieten aan boord. Dit evenement is in het leven geroepen om de geschiedenis van het vervoer van vracht onder zeil over de Zeeuwse wateren weer een gezicht te geven. Ook het instandhouden van het vakmanschap (traditioneel zeilen en varen) is van groot belang.

Scheepseigenaren en opvarenden van allerlei leeftijden van het varend erfgoed zijn beoefenaren en betrokkenen.

Sinds 1999 wordt in Zeeland de Bietentocht gevaren. Het idee achter deze tocht is het visueel en beleefbaar in stand houden van een stukje geschiedenis. De traditionele platbodems varen met symbolische hoeveelheden bieten die elke morgen gebracht worden met dank aan de Suikerunie en aan boord genomen worden in een rieten mand.

De tocht wordt gevaren zoals dat in vroegere tijden, rond 1900, ook werd gedaan.

Stichting De Zeeuwse Beurtvaart