Het Netwerk Immaterieel Erfgoed laat de variƫteit aan cultuuruitingen zien die erfgoedgemeenschappen, groepen of individuen zelf erkennen als immaterieel erfgoed. Dit immaterieel erfgoed is door henzelf in het Netwerk aangemeld. Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland is derhalve niet verantwoordelijk voor de inhoud van de beschrijving.

Beschrijving

Sinds 1956 staat in Oosterhout (Kaaiendonk in carnavalstijd) op de Markt een papier mache pop welke de Smulnar voorstelt. Kaaiendonkers (Oosterhouters) heten in carnavalstijd Smulnarren en Smulnarrinnekes en de kinderen snotnarren en snotnarrinnekes. In de loop der jaren heeft deze smulnar al diverse gedaantes gehad. Deze smulnar wordt geplaatst voor de opening van de carnaval.

Tijdens de openingsceremonie op de markt wordt er dan ook altijd een krans gehangen aan deze Smulnar. Aan het eind van de carnavalsdinsdag wordt net zoals in andere plaatsen deze Smulnar aangestoken door de brandweer en brand deze op een gecontroleerde manier af. Op dit moment is de carnaval in Kaaiendonk officieel afgelopen en het schijnhuwelijk tussen Joanus en Hendrien (het stel dat getrouwd is op de boerenbruiloft gedurende deze carnaval) is ontbonden.

Alle Smulnarren en Smulnarrinnekes, Snotnarren en Snotnarrinnekes die carnaval vieren in Kaaiendonk zijn betrokkenen. Vele kinderen worden 's avonds uit hun bed gehaald om naar deze verbranding te komen kijken. De Oosterhoutse Markt staat geheel gevuld met mensen die hierbij aanwezig willen zijn. Na 4 dagen (sommigen beginnen al eerder op de vrijdag of zelfs op de donderdag) feesten breekt de vastenperiode aan (waar niet iedereen zich aan houdt natuurlijk) en is het carnavalsseizoen officieel afgesloten tot het weer begint op 11 november.

Dit is een traditie die er al is sinds het vieren van carnaval in Kaaiendonk (Oosterhout). Slechts als het weer het niet toelaat in verband met een ernstige storm dan wordt de verbranding afgeblazen. In de gehele geschiedenis is er nog nooit iets fout gegaan.

Oosterhout Nb
Noord-Brabant