Het Netwerk Immaterieel Erfgoed laat de variƫteit aan cultuuruitingen zien die erfgoedgemeenschappen, groepen of individuen zelf erkennen als immaterieel erfgoed. Dit immaterieel erfgoed is door henzelf in het Netwerk aangemeld. Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland is derhalve niet verantwoordelijk voor de inhoud van de beschrijving.
De Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland bevat immaterieel erfgoed waarvan de erfgoedgemeenschap, groep of individu een borgingsplan heeft geschreven om het erfgoed toekomst te geven. Dat plan is getoetst door een onafhankelijke Toetsingscommissie. De erfgoedzorg wordt elke twee jaar geƫvalueerd.

Beschrijving

Het bloemencorso is een parade van veertien grote, met dahlia’s versierde wagens, die op de tweede zondag van september door de straten van Valkenswaard trekt. De wagens zijn vormgegeven rond een jaarlijks wisselend thema. De optocht wordt opgeluisterd door harmonieën, fanfares en straattheatergroepen. Daarnaast zijn er verschillende soorten vermaak voor jong en oud, zodat het een echt dagje uit is. Het corsojaar start op de eerste zaterdag van november, als het jaarthema bekend wordt gemaakt aan de ontwerpers. Met Hemelvaart krijgen de inwoners van Valkenswaard de maquettes te zien. De wagens worden gemaakt in bouwtenten, die precies honderd dagen voor het corso worden opgebouwd. Om 14.00 uur vertrekt het corso vanaf de markt en rijdt het tweemaal door de straten van Valkenswaard. De hele dag zijn er bij het jaarthema passende activiteiten. Als de parade is afgelopen, start de Dahlia After Party, om gezellig met elkaar na te kletsen en te feesten. Op maandag is het ‘Zwaantjesdag’, het wagenbouwersfeest. De bouwers zijn ook verantwoordelijk voor het afbreken van de wagens.

Beoefenaars en betrokkenen

Het Bloemencorso Valkenswaard wordt georganiseerd door de Stichting Bloemencorso Valkenswaard. De wagens worden gebouwd door leden van veertien buurtschappen. Het samen bouwen versterkt de sociale cohesie en het bindt mensen. Om de jeugd te blijven interesseren, bezoeken veel scholen tijdens de bouwperiode de tenten van de buurtschappen en er zijn speciale lesprogramma’s over het corso. Gemiddeld komen er zo’n 30.000 mensen naar de dahliaparade kijken.

Geschiedenis en ontwikkeling

Het Bloemencorso Valkenswaard ontstond in september 1944, om te vieren dat Valkenswaard bevrijd was. Kinderen reden op met bloemen versierde fietsen door de straten. Vanaf 1953 werd het een echt bloemencorso met versierde wagens, al waren die klein en eenvormig. In de jaren zestig ontstonden de corsobuurtschappen. Het corso professionaliseerde en groeide, zo gingen er nu ook muziekkorpsen deelnemen aan het corso en kwam er een stichting die zich ging bezighouden met de kweek van de dahlia’s op een speciaal daarvoor aangewezen veld. Ter vergelijking: in de jaren zestig werden er in het hele corso 150.000 dahlia’s gebruikt, tegenwoordig wordt ditzelfde aantal op één kleine wagen geprikt. In het totale corso worden vandaag de dag bijna drie miljoen bloemen verwerkt. De wagens werden niet alleen groter maar ook complexer, met steeds meer bewegende delen. In 1994 werd besloten om het corso jaarlijks een thema te geven dat de praalwagens moesten uitbeelden en theater en figuratie op en om de wagens heen werden steeds belangrijker. Ook de randprogrammering, zoals de braderie en optredens, stond in het teken van het thema.

Contact

Stichting Bloemencorso Valkenswaard
Postbus 519
5550 AM Valkenswaard
Noord Brabant
Nederland
Website