Beschrijving

Wij behandelen personen die door een onjuiste houding/stand van het lichaam, problemen hebben, pijnen, beperkingen. Na een uitgebreide anamnese en onderzoek (met specifieke Podo Posturale onderzoeksmethoden) bepalen we, waar en hoe dik er elementen onder de voeten worden geplaatst. Indien deze elementen een directe verbetering in de stand/houding opleveren, worden deze elementen vertaald naar inlegzolen. Deze zolen worden enige weken gedragen, het lichaam past zich aan en de bereikte nieuwe stand wordt als normaal ervaren. Daarna worden er, indien er nog geen optimum bereikt is, en/of de klachten zijn nog aanwezig, verhogingen aangebracht. Na drie maanden volgt weer een controle. Is er een optimaal resultaat in de stand/houding, zijn de klachten verminderd of verdwenen en na een weer uitgebreid onderzoek wordt bepaald of de elementen weer moeten worden verhoogd, of een andere plaatsing behoeven. De totale hoogte van de zoolvlakken zijn nooit dikker dan 4 mm en kunnen dus in iedere schoen gedragen worden. Het zijn geen steunzolen, de elementen steunen niet, ze prikkelen bepaalde delen onder de voet, waardoor een reactie via neurologische wegen op gang wordt gebracht in de hoger gelegen pezen, spieren, fascia en de houding wordt daardoor veranderd. In principe hoeven de zolen niet levenslang gedragen te worden. Als er eenmaal een gewenning, acceptatie van de nieuwe stand/houding is bereikt, kunnen de zolen weer uit gelaten worden en zal het lichaam de bereikte nieuwe stand/houding zelf in stand houden. Indien er niet bereikt wordt wat voor ogen staat, dan is het mogelijk om diverse andere competenties aan te spreken, zoals bijvoorbeeld manipulatie van voet en onderbeen, beïnvloeding van nek en schouder door oefeningen, littekenbehandeling als deze littekens storend zijn, behandelen van een focus of haard, acupunctuur/pressuur, magneettherapie, etc. etc. Er wordt naar de hele mens gekeken en niet naar onderdelen.

Beoefenaars en betrokkenen

De meesten beoefenaren zijn paramedici en werken zelfstandig in een eigen praktijk. Meestal op doorverwijzing van huisarts, specialist, fysiotherapeut of anderszins. Er worden lessen gegeven in deze veelomvattende therapie, in klassikaal verband en op kleinere schaal in de praktijken zelf om voor opvolging en medewerkers te zorgen.

Het zijn gedreven mensen, die er geen probleem mee hebben om voor de therapie elke keer weer terug te keren naar de schoolbanken.

In Frankrijk worden er nog steeds nieuwe ontwikkelingen toegevoegd en onderzoeken gedaan, wij nemen daar graag kennis van en integreren deze nieuwe kennis in ons beroep.

Mijn dochters beoefenen allebei hetzelfde beroep en geven ook les hierin aan een academie.

Geschiedenis en ontwikkeling

In 1970 is Dr. R.J. Bourdiol begonnen met het schrijven van boeken over acupunctuur en homeopathie. Aangezien er niet altijd een standaard resultaat kwam, is hij gaan zoeken naar de oorzaak van het wel of niet slagen van de therapieën. Hij kwam tot de conclusie dat er vaak een blokkade, in de wervelkolom, aan het niet slagen van de therapieën ten grondslag lag. Deze blokkade moest eerst opgeruimd worden, om de weg vrij te maken voor de acupunctuur en/of de homeopathie. Door een skiles kwam hij op het idee om elementen onder de voeten te gaan gebruiken om de stand te beïnvloeden. Hij draaide steeds als beginnend skiër naar rechts en kon niet naar links komen. Zijn skileraar plaatste een wigje kurk in zijn rechter skischoen, onder de voet en de afwijking naar rechts was verholpen. Hij "spoorde" vanaf dat moment recht. Na veel metingen en onderzoeken is hij begonnen met kleine elementen en wigjes onder de voeten te plaatsen, om de wervelkolom uit te lijnen. De therapieën die vanaf dan werden ingezet, scoorden significant hoger. Maar aangezien er niet alleen blokkades in de wervelkolom voorkomen, maar er ook nog andere plaatsen zijn waar bijvoorbeeld een zenuw kan worden bekneld/geïrriteerd, heeft hij ook deze blokkades vrij gemaakt met diverse therapieën. Deze therapieën heeft hij beschreven in een tiental boeken en artikelen en wandposters. In 1977 begon hij zijn ontdekkingen en onderzoeken openbaar te maken en in seminars en workshops aan te bieden. Een groep van 20 personen uit Nederland zijn door hem uitgenodigd om in Parijs zo een seminar bij te wonen om kennis hiervan te nemen. Deze 20 personen waren bijzonder verrast en enthousiast door deze relatieve makkelijke methode en de behaalde resultaten hiervan. Eenmaal terug in Nederland is deze therapie nog verder verfijnd en uitgebreid door de groep. Dr. R. J. Bourdiol is overleden in september 2003.

Omni Podo Genootschap
Kerkbuurt 55