Mieke Haan de

voorzitster OPGen en Stichting Opleiding Dr. Bourdiol

Mw. Mieke de Haan

Oprichter OPGen, huidige voorzitster,

Voorzitster van Stichting Opleiding Podoposturaal, Dr. Bourdiol

Betrokkenheid

Podoposturale Therapie is een houding corrigerende therapie, die in 1978 in Nederland is geïntroduceerd. De grondlegger van deze therapie was Dr. R. J. Bourdiol†, neuroloog te Parijs. Hij doceerde zijn therapieën in Parijs, Brussel en Amsterdam.

De Podoposturale Therapeuten maken gebruik van specifieke onderzoeksmethoden en behandelwijzen en richten zich op de mens als één geheel, waarbij de voet als aangrijpingspunt wordt gebruikt om de houding/stand (van waaruit de klachten zijn ontstaan) te beïnvloeden en eventuele blokkades te deblokkeren.

Dit kan bereikt worden, door gebruik te maken van kleine kurken elementen die op specifieke plaatsen onder de voeten worden aangebracht. Deze elementen, verwerkt in een zoolvlak, beïnvloeden articulaire- en musculaire ketens, waardoor er correcties bereikt kunnen worden in de stand/houding van het individu. Er zijn nog andere ondersteunende therapie mogelijkheden;

- zoals manipuleren van de wervelkolom,

- gebruik van reflexpunten op het lichaam,