Het Netwerk Immaterieel Erfgoed laat de variëteit aan cultuuruitingen zien die erfgoedgemeenschappen, groepen of individuen zelf erkennen als immaterieel erfgoed. Dit immaterieel erfgoed is door henzelf in het Netwerk aangemeld. Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland is derhalve niet verantwoordelijk voor de inhoud van de beschrijving.

Beschrijving

In Aalsmeer worden sinds de 19e eeuw heesters getrokken waaronder seringen. Deze worden op eilandjes in de Westeinderplassen verzorgd waarna ze na twee jaar in oktober naar binnen in de kas werden gehaald met een praam. Daar wordt de temperatuur flink omhoog gebracht, zodat de seringen met de Kerst geurend bloeiden. Daarna gaan de struiken weer naar buiten. Struiken kunnen tientallen jaren oud worden.

Beoefenaars zijn de leden van de Aalsmeerse tuindergemeenschap, ook bekend bij Historische tuin Aalsmeer http://www.historischetuinaalsmeer.nl/

De seringen brachten veel geld op voor de Kerstversiering van Landgoederen en kerken, maar ook voor de export. Er zijn nu nog enkele telers over in Aalsmeer waaronder Klaas Joren (zie www.seringen.nl)

Contact

NOM
Hoeferlaan 4
6816 SG
Arnhem
Gelderland