Het Netwerk Immaterieel Erfgoed laat de variëteit aan cultuuruitingen zien die erfgoedgemeenschappen, groepen of individuen zelf erkennen als immaterieel erfgoed. Dit immaterieel erfgoed is door henzelf in het Netwerk aangemeld. Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland is derhalve niet verantwoordelijk voor de inhoud van de beschrijving.

Beschrijving

Koningsdag in Velp wordt georganiseerd door Stichting Velp voor Oranje. Het is het enige grote feest in Velp waar meer dan 15 Velpse verenigingen aan meewerken met ca. 100 vrijwilligers. De meeste van de 200 kramen op de Koningsmarkt aan de Rozendaalselaan worden ‘bemand’ door Velpenaren. De ca. 30.000 bezoekers komen uit het eigen dorp, maar ook uit de wijde omgeving. En veel oud-Velpenaren komen terug om hier Koningsdag te vieren. Voor velen is het een (familie) reünie. Overdag wordt geen alcohol geschonken. Mede daardoor is de sfeer gezellig en gemoedelijk. Jong en oud vindt er vertier.  

Programma

De festiviteiten zijn in grote lijnen dezelfde als 125 jaar geleden: Aubade, Koningsmarkt, Vogelschieten, Muzikale optredens. En in april de jaarlijkse Kermis. 

Geschiedenis

Oranjevereniging Velp voor Oranje werd in 1894 opgericht als opvolger van de Velpse Vereeniging tot Veredeling van Volksvermaken, die de Velpse jaarmarkt en Velpse kermis organiseerde. Die feesten waren ieder jaar een grote gebeurtenis. Van heinde en verre kwamen oud-Velpenaren terug naar huis om hier gezamenlijk naar de jaarmarkt te gaan en van de kermis te genieten.  

Kermis

De Velpse jeugd geniet jaarlijks van de gezellige, kleine kermis die Velp voor Oranje nog steeds in april organiseert. Midden in het dorp en makkelijk toegankelijk voor groot en klein. Met de pachtopbrengst van de Kermis betaalt Velp voor Oranje een deel van de festiviteiten op Koningsdag.  

Herdenken en Vieren

In de statuten van de Oranjevereniging staat dat zij onder andere ‘Nationale Feest- en Gedenkdagen’ organiseert voor de Velpse bevolking. Zoals de vijfjaarlijkse viering van de Bevrijding van Velp. Velp voor Oranje is betrokken bij de jaarlijkse Dodenherdenking op 4 mei. Ook bij die gelegenheden zijn vrijwilligers actief van diverse Velpse verenigingen. 

Contact

Velp voor Oranje
VELP GLD
Gelderland
Website