De Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland bevat immaterieel erfgoed waarvan de erfgoedgemeenschap, groep of individu een borgingsplan heeft geschreven om het erfgoed toekomst te geven. Dat plan is getoetst door een onafhankelijke Toetsingscommissie. De erfgoedzorg wordt elke twee jaar geƫvalueerd.

Beschrijving

Hoeden maken met behulp van verschillende technieken en materialen, zoals vilt en sisal en strostikken en zijden bloem corsages maken. Het hele proces van ontwerp tot en met laatste keer doorpassen met de klant is deel van het ambacht. De keuze uit vele materialen en modellen vereist vakkennis.

Beoefenaars en betrokkenen

De hoedenmaker zelf, vakmensen die hun kennis hebben overgedragen, klanten, ontwerpers, leveranciers. Maar ook musea en opleidingen.

Geschiedenis en ontwikkeling

Hoofddeksels werden altijd al door mensen gedragen. In de zeventiende eeuw bestonden aparte gilden voor hoedenmakers. Een hoed maakte lang onderdeel uit van je dagelijkse kostuum. In de loop van de twintigste eeuw verandert dat voor velen. Hoeden zijn nooit helemaal uit het straatbeeld verdwenen en de laatste jaren is er meer aandacht voor hoeden en daarmee voor het ambacht van hoedenmaken.

 

Borgingsacties

2017-2019

  • Doorgaan met leerbedrijf zijn. Voortdurend leerlingen van MBO en HBO een stageplaats bieden, ook internationaal. 
  • Doorgaan met korte filmpjes maken, waarop te zien is, hoe hoeden met de hand gemaakt worden. Op deze manier wordt het ambacht stukje bij stukje vastgelegd op film. Daarnaast maken ze inzichtelijk waarom een handgemaakte hoed kostbaarder is dan een fabriekshoed.  
  • Een mooi boek maken waarin naast de foto's van hoeden ook aandacht is voor de verschillende technieken die gebruikt worden bij het hoeden maken en de geschiedenis van de hoed en het ambacht. Het boek draagt bij aan de kennisoverdracht en wordt een inspiratiebron voor de huidige en volgende generatie.

Contact

Berry Rutjes Jr. hoedenontwerper
Noordeinde 182
2514 GR Den Haag
Zuid-Holland
Website