Het Fruitcorso is een rijdende optocht van corsowagens die versierd zijn met allerhande fruit, zaden en groenten. De wagens worden in verschillende dorpen en steden in de streek gebouwd. In de winter kiezen de wagenbouwers een ontwerp, waarna de lasploeg het frame van de wagen maakt. Dat wordt bekleed met gaas, papier-maché of piepschuim. Ontwerpers kleuren de vakken in en dan kan het plakken beginnen. Eerst worden de zaden aangebracht, in de laatste week voor het corso worden de verse producten vastgemaakt: preien, peren, sinaasappels en knoflookbollen – alle soorten fruit en groente kunnen worden gebruikt. Op de tweede zaterdag van september trekt het Fruitcorso door de straten van Tiel. Een jury bepaalt welke wagen het mooist is en er is een publieksprijs. Er zijn drie categorieën: grote wagens, jeugdwagens en wagens in de open klasse. Sinds 2001 is er een kindercorso.
Beschrijving
Beoefenaars en betrokkenen
Er zijn zeventien ‘corsoclubs’ die bestaan uit een groot aantal vrijwilligers. Ook het leggen van de 24 mozaïeken in Tiel wordt door vrijwilligers gedaan. En dan zijn er de ongeveer honderd kinderen die deelnemen aan het Kindercorso. Het corso als geheel wordt gesponsord door bedrijven die streven naar meer naamsbekendheid of productpromotie. De coördinatie ligt bij de Stichting 4-Stromenland. Die onderhoudt contact met de overheden van de betrokken plaatsen: Tiel, Buren, Culemborg, Geldermalsen, Neder-Betuwe, Neerijnen en West Maas en Waal. Het corso trekt ieder jaar vele duizenden bezoekers.
Geschiedenis en ontwikkeling
Op 23 september 1961 trok het eerste Fruit Oogst Corso door Tiel. Er kwamen veertien wagens uit de dorpskernen uit de regio Tiel. Het corso werd georganiseerd door de Stichting 4-Stromenland, ter bevordering van het toerisme in het rivierengebied tussen Maas, Waal, Rijn en Linge. In enkele jaren groeide het corso uit tot een origineel en kunstzinnig spektakel.
Om de binnenstad van Tiel te betrekken bij het corso werden er vanaf 1966 mozaïeken gelegd op de stadswallen. In 1969 had er in Tiel voor het eerst een tentoonstelling plaats van de wagens, die op zondag bezichtigd konden worden. In 1973 werd bij het corso de categorie ‘jeugdwagens’ ingevoerd. Onder invloed van jongeren werd de sfeer opener onder de wagenbouwers en ging men elkaar meer ondersteunen. De wagens werden ook kleurrijker.
Om het Fruitcorso nog populairder te maken bij de plaatselijke bevolking werd in 2008 de open klasse ingevoerd. Dit betekende dat verenigingen aan het evenement konden meedoen zonder zich in de competitie te mengen. Bij de grote wagens zien we het laatste decennium grote technische ontwikkelingen. Er worden steeds meer hydraulische technieken toegepast.
Borgingsacties
2021-2023
- Scholen betrekken bij het corso door middel van een lesprogramma gericht op fruit-gezondheid met het accent op Betuwe producten. Dit idee ook uitdragen tijdens de corsodagen.
- Opzetten van een team archivering.
- Ontmoetingen organiseren om vrijwilligers te behouden en waar mogelijk nieuwe mensen aan te trekken.
- Onderzoek doen naar natuurvriendelijke lijm om verspilling tegen te gaan. Daarnaast wordt het gebruik buitenbeentjes verder voortgezet.
- Meewerken aan een kunstwerk in Tiel met elementen van corsowagens van elke club.
- Meer sponsors werven en de samenwerking met winkelketens en het bedrijfsleven zoeken.
2016-2020
- Organiseren van de jaarlijkse Kindercorsoschool (ophaaldagen/via school).
- Las- en vormgevingscursussen voor jong en ouderen aanbieden.
- Ideeën voor een festival uitwerken zoals corso by night, symposia etc.
- Samenwerken met een mediapartner en een arrangement samenstellen waarbij de lezers in bouwhal worden uitgenodigd .
2013-2015
- Aanbieden van lascursussen en vier ontwerpcursussen aan de Kindercorsoschool (ook voor ouders).
- Doorgaan met zoeken naar financiële ondersteuning.
- Doorgaan met de transitie van het corso van sec corso naar een dag uit met een Foodtruckfestival, een jamwedstrijd voor basisscholen en een symposium van Gemaakt Gelderland gekoppeld aan het corso.
Contact
Stichting 4-StromenlandPostbus 109
4000 AC
Tiel
Website