Het Netwerk Immaterieel Erfgoed laat de variƫteit aan cultuuruitingen zien die erfgoedgemeenschappen, groepen of individuen zelf erkennen als immaterieel erfgoed. Dit immaterieel erfgoed is door henzelf in het Netwerk aangemeld. Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland is derhalve niet verantwoordelijk voor de inhoud van de beschrijving.

Beschrijving

Gedurende het jaar is de cranberry cyclus als volgt; allereerst de bloeiperiode, die eind mei en juni plaatsvindt. Het eiland wordt voor een groot gedeelte bedekt met paars rode bloemetjes. De meeste planten hebben een eerste en tweede bloei, vrij snel op elkaar. De bloei is sterk afhankelijk van de stand van het grondwater gedurende de wintermaanden. In deze periode is er nog een groot gevaar voor de volgende oogst, cranberries zijn namelijk sterke planten maar zeer gevoelig voor nachtvorst, vooral in de bloeiperiode. In de eerste dagen van juni kan er nog nachtvorst optreden, en de omvang van de schade is afhankelijk van het grondwaterpeil op dat moment. In de eerste week van september trekken plukkers over het hele eiland de velden in. Hun enige gereedschap is een plukbak en een aantal jute zakken.

Tot ongeveer 30 jaar geleden werden de bessen nog met blote handen geplukt, hetgeen voor de bessen zeer geschikt was maar voor de handen en vooral voor de opbrengst minder geschikt. Toen plukte een ervaren plukker per dag 60 a 70 kg, nu kan met de plukbak op een heel goede dag het tienvoudige gehaald worden.

Er is al jaren een vaste groep van plukkers die met speciale plukpassen van de pachter en Staatsbosbeheer het recht hebben om de cranberries te plukken. Vervolgens worden de bessen in grote zakken geladen en als voorbereiding van de productie in vriescellen opgeslagen. Als de officiƫle pluk in oktober afgesloten wordt, worden de velden vrijgegeven voor de particuliere napluk.

Contact

Cranberry Terschelling bv
Formerum