Het Netwerk Immaterieel Erfgoed laat de variëteit aan cultuuruitingen zien die erfgoedgemeenschappen, groepen of individuen zelf erkennen als immaterieel erfgoed. Dit immaterieel erfgoed is door henzelf in het Netwerk aangemeld. Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland is derhalve niet verantwoordelijk voor de inhoud van de beschrijving.

Beschrijving

Gebruik van chinees vuurwerk in "chinatown"van Amsterdam. Vaak 2 januari van het nieuwe jaar. Sinds 1960 wordt dit gedaan. Daarbij vinden Leeuwendansen plaats en is er chinees vuurwerk.

De Chinese rollen dienen opgehangen te worden aan de gevels en aan het uiteinde zit een kool met nepgeld. De leeuw en gevolg komen met veel trommelgeroffel aan bij het pand en daar wordt het vuurwerk aangestoken. Deze dient steeds maar enkele centimeters boven het wegdek te branden, dit wordt bewerkstelligt door deze te vieren aan een touw. Voordat het wordt aangestoken, eet de Leeuw de kool z.g. op en het geld wordt ook ingenomen. In de Leeuw zitten sportjongens. Na afloop dient het rode papier aan de schoenen de winkel/pand in te worden gelopen. Dit brengt geluk, evenals dat de z.g. klok (middengedeelte ) van een Chinese rol dient af te gaan, gaat deze niet dan moet er een nieuwe rol worden opgehangen.

E.e.a. gaat middels een vergunning en wordt uitgevoerd door een professioneel vuurwerkbedrijf. VEN is voorstander van dit goed te reguleren.

Beoefenaars en betrokkenen zijn de Chinese gemeenschap op en rondom de Zeedijk en oude binnenstad van Amsterdam. Ook andere steden volgen, zoals Den Haag, Utrecht etc. Enkele honderden personen publiek.

Sedert 1960 wordt deze traditie gedaan. Het nieuwe jaar wordt middels een Leeuw verwelkomt en de oude neemt afscheid. Sportgroepen van uit deze omgeving zorgen voor de uitvoering van dit verhaal.

Nieuwe Leeuwen worden ingezegend, onder meer heeft Louis van Gaal dit een keer gedaan. Het trekt vele honderden bezoekers.

Daar het sedert 1990 met een vergunning geschiedt, worden gevaarlijke situaties middels draaiboeken en afspraken voorkomen

Contact

fretan.nl©demolition advice
Jonkerstraat 22
1738BP
Waarland
Nederland
Nederland
Website