Beschrijving

Een attractief onderdeel van de paardensport is het carrouselrijden, waarbij een team van een even aantal ruiters onder leiding van een commandant figuren rijdt op muziek. Bij het rijden in de Vondelcarrousel zitten de dames in een dameszadel, in amazonezit. Ze zitten dan met beide benen aan de linkerkant van het paard. Aan de rechterzijde van de dame rijdt een heer. De dames dragen andere kleding dan de heren. Vondelcarrouselrijden gebeurt in het gebouw van de Hollandsche Manege nabij het Vondelpark in Amsterdam. De carrouselfiguren worden vloeiend na elkaar gereden. De paarden dienen gedurende het verloop van de zogenoemde proef, die bestaat uit verschillende manoeuvres van tien tot vijftien minuten, gelijktijdig te stappen, te draven en te galopperen. De ruiters (mannen) en amazones (vrouwen) rijden in wisselende vormen naast elkaar of juist op afstand, gemengd of juist de dames tegenover de heren. De wekelijkse trainingen maken dat amazones en ruiters met de paarden een geheel gaan vormen. Iedereen van de Vondelcarrousel moet de klassieke rijkunst beheersen om zo de prestatie van de groep tot een succes te maken.

Beoefenaars en betrokkenen

De carrouselgroep in dameszadel, de Vondelcarrousel, bestaat uit een kleine groep vrouwen en mannen die met passie het carrouselrijden in amazonezit in de Hollandsche Manege in leven houden. De Stichting Levend Paardenmuseum de Hollandsche Manege is opgericht om de cultuurhistorische aspecten van de Hollandsche Manege en de klassieke rijkunst die daar wordt beoefend, inclusief de Vondelcarrousel, te promoten. Het carrouselrijden wordt verder ondersteund door de Verenigde Carrousel Clubs Nederland en de Federatie van Nederlandse Ruitersportcentra.

Geschiedenis en ontwikkeling

In de Middeleeuwen zien we bij riddertoernooien al een vorm van carrouselrijden. Later wordt dit beoefend door militairen. Een commandant kan ermee aantonen hoe goed de bereden manschappen zijn bevelen horen en uitvoeren. Individuele ruiters kunnen laten zien hoe goed ze hun paard onder controle hebben. In 1858 werd de Hollandsche Carrousel Sociëteit opgericht in de Hollandsche Manege aan de Leidsegracht in Amsterdam. Aanvankelijk deden alleen heren mee aan het carrouselrijden. In maart 1864 werd voor het eerst een Quadrille gereden door ‘Vier Heeren en Vier Dames’. Omdat het gebouw van de Hollandsche Manege moest wijken voor stadsuitbreiding werd in 1882 een nieuwe locatie nabij het Vondelpark geopend. In het seizoen 1883-1884 is een damescarrousel opgericht. In 1932, bij een uitvoering ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van de Manege, reden bij drie van de acht onderdelen dames mee. Na een grootscheepse renovatie van de Manege werd in 1986 het rijden in carrouselverband inclusief het rijden in dameszadel in ere hersteld. In heel Nederland is het aantal carrouselgroepen, zowel met junioren als met senioren, toegenomen. De Vondelcarrousel, die in de Hollandsche Manege rijdt, is nog de enige groep die met dames in een dameszadel rijdt en met heren aan hun rechterzijde.

Contact

Stichting Levend Paardenmuseum
Vondelstraat 140
1054 GT Amsterdam
Website