Beschrijving

Het Goors School- en Volksfeest is sinds 1875 een feest van en voor de gehele bevolking in Goor, van jong tot oud ongeacht rang of stand. Dit uitgangspunt is terug te vinden in het feit dat alle festiviteiten behorende bij het feest, dat jaarlijks gevierd wordt van woensdag t/m zondag in het laatste volle weekend van juni, vrij toegankelijk zijn voor iedereen en louter en alleen door vrijwilligers georganiseerd worden. Bijna iedereen in Goor is op de een of andere manier wel betrokken bij “Het Schoolfeest”, zoals het in de volksmond wordt genoemd. Vanaf zes weken voor het feest kleurt heel Goor geel vanwege de speciale Schoolfeestvlaggen, die dan de Goorse gevels sieren. Wat ooit begon als een feest voor schoolkinderen is in de loop der jaren uitgegroeid tot een feest voor de gehele bevolking met een feesttent en kermis op de midden in Goor gelegen Schoolfeestweide.

Alle Goorse basisschoolkinderen krijgen gratis kermisbonnen en er is een kindervoorstelling op donderdag in de feesttent. Daarnaast nemen alle schoolkinderen op zaterdag deel aan de Kinderoptocht. De creativiteit en het plezier van de kinderen vieren hier dan hoogtij en wie krijgt de hoogste jury- en publiekswaardering en de bijbehorende prijzen?

Daarnaast is er voor de Goorse senioren een dagje uit en een speciale feestmiddag. Mensen met een beperking krijgen een attentie in hun eigen vertrouwde omgeving.

In de feesttent wordt al zo’n 100 jaar betaald met de speciaal geslagen munten, de Schoolfeestpenningen.

De opbrengsten van het School- en Volksfeest komen ten goede aan de Goorse bevolking. Zo beschikt de Stichting over eigen onderstellen voor praalwagens, die aan de optochtdeelnemers beschikbaar worden gesteld en over eigen loodsen waar de optochtdeelnemers hun praalwagens kunnen bouwen. Ook is er het zogenaamde Schoolfeestfonds dat jaarlijks ca.  35.000 euro uitkeert aan Goorse verenigingen ter stimulering van het verenigingsleven.

De zaterdag is de dag waarop de Grootste Goorse Reünie plaatsvindt: niet alleen vanuit heel Nederland, maar ook van ver daarbuiten keren uitgevlogen Gorenaren jaarlijks terug naar de feesttent op de Schoolfeestweide. Daar worden onder de muzikale klanken van de inmiddels al 100 jaar bestaande Goorse Muziekvereniging Apollo, die ook al even zo vele jaren betrokken is bij het Schoolfeest, herinneringen opgehaald. Een unieke gebeurtenis met een bijzonder weerzien voor velen.

Op de zondagmiddag loopt Goor uit voor de grote Allegorische Optocht, die tevens bezocht wordt door vele duizenden toeschouwers van (ver) buiten Goor. Vanaf eind maart zijn de vele bouw- en loopgroepen in de weer in de Schoolfeestloodsen om hun praalwagens te bouwen. Telkenmale slagen zij erin de verwachtingen van het publiek te overtreffen.

Al met al niet zo verwonderlijk dat Gorenaren in Goor en verre omstreken al maanden reikhalzend uitkijken naar een nieuwe editie van het Schoolfeest. Om het Goors School- en Volksfeest nóg meer en beter te kunnen borgen voor en door te geven aan volgende generaties is de wens van het bestuur en de vele vrijwilligers bijschrijving in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland.

Stichting Goors School- en Volksfeest
Herman Heijermansstraat 20