Beschrijving

Al ruim een eeuw verbindt het Utrechtse roeien meerdere generaties op het water. Niet alleen van ouder op kind wordt de roeisport doorgegeven, ook via de studentenroeiers blijft de traditie van de roeisport in Utrecht behouden.

Op het Merwedekanaal gaat de roeisport over van ouder op kind, drie generaties in de boot zijn geen zeldzaamheid. Daarnaast zijn ook jeugdroeiers en studentroeiers met elkaar via het water verbonden.

Het is binnen de roeiwereld vrij bijzonder dat studenten en burgers samen onderdak hebben in één gebouw. Bij het Merwedekanaal gebeurt dat: daar maken de Utrechtse Roeivereniging Viking, de Algemene Utrechtse Studenten Roeivereniging Orca en de Utrechtse Studenten Roeivereniging Triton samen gebruik van huisvesting De Driewerf. Ruim honderd jaar geleden werd de roeiloods van Viking geopend in aanwezigheid van Triton. Nu zitten de drie verenigingen al decennia samen in het pand, waar ieder zijn eigen loods en verenigingsruimte heeft. Er wordt van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat op het Merwedekanaal geroeid.

Zodra de bij Viking opgeleide jeugdroeiers gaan studeren, kunnen zij bij de studentenvereniging hun kwaliteiten verder ontwikkelen. Na hun studie keren zij bij Viking terug, om hun roeiervaring weer aan nieuwe generaties door te geven. Op die manier wordt de traditie van de roeisport doorgegeven aan jongere generaties. Op die manier wordt al tientallen jaren samen gesport op het Merwedekanaal.

In 2021 viert elke vereniging zijn eigen jubileum: Viking bestaat dan 115 jaar, Orca 50 jaar en Triton 140 jaar. Bij elkaar hebben de drie clubs 2700 leden en duizenden oud-leden. De levendige roeigemeenschappen brengen de passie voor hun sport op verschillende manieren tot uiting: zo is er recreatief roeien, wordt getraind voor nationale en internationale wedstrijden en opgeleid tot Olympisch toptalent, worden marathons geroeid en tochten op de Vecht en andere wateren gevaren. Jaarlijks ontvangen de clubs gastroeiers die kennismaken met het Utrechtse water.

Het jongste lid is 10 jaar, het oudste 90 jaar. Het mooie van de Utrechtse roeitraditie is dat de sport op het water jong en oud verbindt, door leeftijds- en familiegeneraties heen.

U.R.V. Viking
Verlengde Hoogravensweg 13