Het Netwerk Immaterieel Erfgoed laat de variëteit aan cultuuruitingen zien die erfgoedgemeenschappen, groepen of individuen zelf erkennen als immaterieel erfgoed. Dit immaterieel erfgoed is door henzelf in het Netwerk aangemeld. Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland is derhalve niet verantwoordelijk voor de inhoud van de beschrijving.

Beschrijving

Elke derde zaterdag in september verandert het dorp Voorthuizen in een 'bloemig' strijdtoneel voor prachtig met dahlia's uitgedoste corsowagens, allemaal door mensenhanden gemaakt. Het bouwen van de corsowagens is een sterk sociaal fenomeen waar vriendengroepen en hele dorpswijken bij zijn betrokken.

Een heel jaar lang werken diverse teams samen om een mooie creatie neer te zetten in september. De meeste groepen starten vanaf april met het bouwwerk van de wagens die bestaan uit staalconstructies, hout, tempex, pur en veel elektronica. De laatste 2 dagen voor de bloemencorso worden de dahlia's aangebracht op de wagens. Jong en oud werken samen tot in de vroege uurtjes. Op zaterdagmorgen gaan de wagens naar het centrum van Voorthuizen en worden ze getoond aan het grote publiek. 
In de middag is er een feestelijke optocht door de straten van Voorthuizen waar vele mensen genieten van de mooie wagens. 's Avonds worden de wagens nog bijzonderder want dan zijn kunstwerken prachtig verlicht. Na afloop vindt een feest plaats waarbij prijzen worden uitgereikt. Er is een vakjury prijs, publieksprijs en verlichtingsprijs. 
Op de zondag genieten nog de laatste mensen van de stilstaande wagens in het centrum.

Het draait niet alleen om de corsowagens. Ook zijn er volop randactiviteiten zoals een seniorenochtend, scholencompetitie, kindercorso en mozaïeken voor kinderen. Kortom een festival voor jong en oud!

Contact

Bloemencorso- en festivalvereniging Floralia Voorthuizen en Omstreken
Johannes Vermeerstraat 29
3781XD Voorthuizen
Gelderland