Het Netwerk Immaterieel Erfgoed laat de variëteit aan cultuuruitingen zien die erfgoedgemeenschappen, groepen of individuen zelf erkennen als immaterieel erfgoed. Dit immaterieel erfgoed is door henzelf in het Netwerk aangemeld. Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland is derhalve niet verantwoordelijk voor de inhoud van de beschrijving.

Beschrijving

Sunsation is een festival in Flevoland. Ieder jaar, tijdens de zomerzonnewende, is het landschapskunstwerk ‘Observatorium’ van Robert Morris de locatie voor een tweedaagse poëziemanifestatie. Sunsation is een festival voor iedereen: de toegang is gratis en de programmering is divers. Van klassieke dichters tot spoken word en van akoestische tot elektronische muziek. In 2022 vond de veertigste editie plaats. Veel bekende dichters, zoals Remco Campert, Eva Gerlach, Gerrit Komrij en Lucas Rijneveld, traden hier in het verleden op. 

Sunsation is een poëziefestival waarbij gebruik wordt gemaakt van een landschapskunstwerk. De Amerikaanse kunstenaar Robert Morris ontwierp Observatorium in de jaren 1970. Eerst was het kunstwerk onderdeel van de tentoonstelling ‘Sonsbeek buiten de Perken’. In 1977 werd het kunstwerk opnieuw opgebouwd in Flevoland, tussen Lelystad en Swifterbant. Bij het ontwerp had Morris speciale aandacht voor akoestiek. Hiermee is Observatorium bijzonder geschikt voor poëzievoordrachten.

Sunsation is een evenement waar cultuur, land art en natuur samenkomen. Observatorium ligt op de bodem van de voormalige Zuiderzee, waar nu de rode klaver en grassen groeien. Roofvogels, zoals de torenvalk en de buizerd, gebruiken het zonnevizier als uitvalsbasis. Het uitgestrekte, vlakke landschap, dat voornamelijk bestaat uit agrarisch gebied, maakt de zonsopkomst tijdens de langste dag tot een magische beleving.

Natuurorganisatie Het Flevo-landschap is beheerder van Observatorium. Land Art Flevoland brengt de land art-collectie in Flevoland onder de aandacht van een breed publiek. Stichting Zonnewende Flevoland organiseert ieder jaar Festival Sunsation. Nieuwe generaties Flevolanders worden actief betrokken bij de ontwikkeling van Sunsation, onder andere in de programmering, het bestuur van de organisatie en in de communicatie.

 

Contact

Festival Sunsation
Lelystad
Website