Beschrijving

De Molukse gemeenschap, zowel op de Molukken als in Nederland, staat al lang bekend om hun verbondenheid, het elkaar helpen (lain bantu lain).

Deze traditie van elkaar helpen door de gemeenschap heeft ook zijn weerslag in de Molukse massage.

Deze massage is een vorm geneeskunst en maakt deel uit van de inheemse kennis van de Molukken. Ik heb mijn vakkennis geleerd van de oudere Molukse generatie in Nederland, en van mijn familie op de Molukken.

Deze wordt nog steeds op de Molukken toegepast in de lokale gemeenschap.

De oorsprong van deze traditionele geneeswijze is verweven met de geschiedenis van de Molukkers en de ontwikkeling van hun cultuur en traditionele waarden.

De traditionele Molukse helende kunst bestaat uit verschillende pijlers:

.De massage

.De natuurlijke geneeswijze

.De post partum zorg

.De orthopedische geneeskunde

Bij de massage is vanuit gegaan van de natuurelementen die vrijkomen. De massages hebben een holistische kijk.Een letterlijke vertaling van de term "masuk angin" is tocht of te veel wind die in het lichaam is binnengedrongen."Panas dalam" betekent te veel warmte ( vuur ) in je lichaam die resulteert tot grieperigheid en koorts.

Je wordt op een bepaalde manier gemasseerd zodat het te veel van de wind- en de vuurelementen uit je lichaam verdwijnt. Bepaalde massagetechnieken zoals het versterken van de energie in het lichaam en het losmaken van de spieren worden toegepast zodat je lichaam weer in balans komt.

De natuurlijke geneeswijze bestaat uit het gebruik geneeskrachtige kruiden.

Molukken staat  bekend als de specerijeneilanden vanwege de nootmuskaat , de kruidnagel en de eucalyptus. Deze specerijen worden gebruikt bij massages, in de vorm van olie. Ook worden de specerijen gebruikt bij stoombaden en speciale kloptechnieken.

De post partum zorg: bestaan uit de traditionele stoombaden, de massages, het corrigeren van de buik na de bevalling. Hiervoor word gebruik gemaakt van massages en kruidenzalfjes. Hierin staat het corrigeren van de buik en de voeding voor de kersverse moeder centraal.

Bij de orthopedische geneeswijze maak je gebruik van helende zalven en oliën bij botbreuken.

Molukkers zijn verhalenvertellers. Zo wordt ook de traditionele helende kunst via mond tot mond doorgegeven. Deze behandelingen werden gedaan door de 1e  generatie Molukkers, en enkelen van de 2e generatie. Nu de 1e generatie Molukkers er bijna niet meer zijn, is het belangrijk om deze traditionele geneeswijze weer door te geven aan de volgende generaties, zodat het niet verdwijnt.   En natuurlijk kunnen ook niet Molukkers dit leren.

Urut Isiwa Molukse massage
Assen