Beschrijving

De Bruine Vloot is de kleinschalige passagiersvaart met ongeveer 400 traditionele zeilschepen op de Nederlandse binnenwateren en op zee.

De schippers varen met voornamelijk oude bedrijfsvaartuigen die stammen uit de tijd dat scheepsmotoren niet of nog nauwelijks werden gebruikt. Na een leven in de vrachtvaart of de visserij hebben zij een nieuw economisch bestaan gekregen in de passagiersvaart.

De vele tienduizenden passagiers die jaarlijks meevaren met de schippers doen vaak actief mee met de bemanning. Onder begeleiding helpen zij de enorme zeilen zetten en trimmen, klimmen zij in het want, bedienen de zwaarden, draaien mee  in wachten of doen een roertorn. En soms laten zij zich alleen maar vervoeren en vermaken

De schepen vormen het levende decor van havensteden. De voorbereidingen voor het nieuwe seizoen of de nieuwe reis, het verrichten van onderhoud, de ontvangst en instructies aan dek aan nieuwe groepen opvarenden, het manoeuvreren in de havenkom, het drogen van de zeilen op een rustige dag: de schepen liggen niet in uitgestorven havengebieden maar vaak in het midden van de stad, in het zicht van de bevolking.

De Bruine Vloot, als meest actief varende groep, is via maritieme opleidingsinstituten, musea, specialistische ambachtslieden, historische havens en werven, nauw verbonden met andere delen van het Nederlandse varend erfgoed en vormt tegelijk de schakel met de moderne maritieme sector

De zeevarende groep bestaat uit circa 50 schepen, langs- en dwarsgetuigd, schoeners, loggers, oostzeetjalken, een enkele clipper en andere scheepstypes. Alle wereldzeeën worden bevaren, maar de kleinere schepen verkeren in de zomermaanden veel in de Oostzee, het gebied waar de Nederlandse zeilvloot van oudsher de handelsroutes volgden. De schepen varen nu met 12 tot 50 passagiers. Naast actieve vakantiereizen zijn er de internationale Tall Ship Races, of wel de Sail Training Races, waar voornamelijk jongeren aan deelnemen. De Tall Ship Races brengen jongeren en zeilschepen uit de hele wereld bijeen. De Nederlandse zeilschepen maken een substantieel deel uit van deze hechte internationale gemeenschap. Rond het vertrek en aankomst van de races worden maritieme evenementen georganiseerd (‘Sails’) zoals Sail Harlingen en Sail Den Helder.

De groep binnen zeilvaart bestaat uit ongeveer 350 schepen. De meeste zijn typisch Nederlandse schepen zoals de tjalk en de klipper. De zeilschepen varen op de Waddenzee, IJsselmeer, Markermeer, het Deltagebied, maar kruipen ook de kanalen en rivieren op. Er zijn vele wedstrijden waar de schepen aan deelnemen, zoals de Klipperrace, de Strontrace, de Muider Hardzeildagen en anderen.

BBZ
Enkhuizen