Beschrijving

Het borduren van merklappen gebeurt met garens van zijde, katoen, linnen of wol op aftelbare borduurstoffen van linnen, katoen, wol of stramien. Hierbij wordt gewerkt met verschillende soorten steken waarvan 'het kruisje' de bekendste is. De merklap heeft geen standaard afmetingen. Er worden cijfers en letters op geborduurd, vaak een compleet alfabet. Verder wordt er vaak een thema uitgebeeld en worden randen en strooifiguurtjes geborduurd.

De vereniging heeft 1400 leden, meest dames op leeftijd. Ook niet-leden borduren merklappen. Op social media zijn groepen actief. Daarnaast is er een ruime kring van leveranciers, lesgevers, schrijvers, uitgevers en museummedewerkers bezig met merklappen.

De oudst bekende in Nederland gemaakte merklap stamt uit 1608. Merklappen werden gemaakt door meisjes in leeftijd variërend van 5 tot 14 jaar, als oefening voor het borduren en merken van het later door hen te maken linnengoed en van kledingstukken voor hun uitzet. Vanaf ongeveer 1975 is de handwerkles op lagere scholen vervallen. Tegenwoordig zijn de kennis en vaardigheden daarom vooral aanwezig bij vrouwen van middelbare leeftijd en ouder.

Vereniging Merkwaardig
Plantsoenstraat 27