Presentatie website Immaterieel Erfgoed Bonaire

Maandag 7 maart werd in de Bonairiaanse hoofdstad Kralendijk de website Patrimonio Kultural Intangibel Boneiru (Immaterieel Erfgoed Bonaire) gepresenteerd. De bouw van de website maakt onderdeel uit van een breder samenwerkingsprogramma op gebied van immaterieel erfgoed binnen het Koninkrijk.

Bouw, inhoud en vorm website

De bouw van de website Patrimonio Kultural Intangibel Boneiru werd gecoördineerd door Liliane de Geus, leider van de UNESCO Werkgroep Bonaire. Zij voerde gesprekken met diverse stakeholders op het eiland, met verschillende website bouwers en met het Kenniscentrum over de vorm en inhoud van de website.

Bekijk hier een interview met projectleider Liliane de Geus over de website en de samenwerking binnen het Koninkrijk.

De wens was om de website een eigen gezicht te geven, maar wel met een duidelijk verwantschap aan de Nederlandse website. De Bonairiaanse webbouwers De Marketeers werden aangetrokken om de bouw op zicht te nemen. De teksten werden geschreven door Liliane en voorzien van beeld door Stichting Fundashon Históriko Kultural Boneriano (FuHiKuBo). De hele website is beschikbaar in Papiamentu (vertaling door Rudy Domacassé), Engels en Nederlands (vertaling door Lourdes Nicolaas).

Op de website zijn veel vormen van immaterieel erfgoed beschreven en voorzien van foto’s en films. Ook is er onder meer algemene informatie over het UNESCO Verdrag inzake de Bescherming van Immaterieel Cultureel Erfgoed te vinden, informatie over de bij dit verdrag geaccrediteerde NGO FuHiKuBo en is er een kalender met erfgoedactiviteiten. Er zijn nieuwe social media kanalen zoals Facebook, Twitter, Instagram en LinkedIn en binnenkort kun je je inschrijven voor de nieuwsbrief.

Website Bonaire

Presentatie

De presentatie van de website vond plaats op het kantoor van FuHiKuBo. Er waren diverse genodigden, zoals Reynold Oleana (plaatsvervangend gezaghebber van Bonaire en hoofd Rijksdienst Caribisch Nederland) en Felix Thomas (waarnemend hoofd Sekshon di Kultura, Arte i Literatura (SKAL)). Alle mensen die meegewerkt hebben aan de website waren ook aanwezig. Namens het Kenniscentrum was Saskia van Oostveen aanwezig, die op vakantie was op Bonaire en meegedacht heeft over deze website. De presentatie werd uitgezonden via een livestreamverbinding, zodat ook mensen op andere plekken binnen het Koninkrijk de presentatie konden volgen. NOS TV Bonaire was aanwezig en zorgde voor verslaglegging. Diverse geschreven media schonken aandacht aan de nieuwe website.

Presentatie website Bonaire

De mensen die meewerkten aan de website, vlnr: Rudy Domacassé (vertaling Papiamentu), Velli Gijsbertha (FuHiKuBo), Lourdes Nicolaas (vertaling Engels en Nederlands), Liliane de Geus (coördinator), Saskia van Oostveen (Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland, Boi Antoin (FuHiKuBo) en Emma Pratt (FuHiKuBo)