Beschrijving

Tingieters maken hun eigen legeringen bestaande uit zuiver tin aangevuld met antimoon en/of koper. Om tin te kunnen gieten zijn zogenaamde gietvormen nodig. Deze kunnen gemaakt zijn van gietzand, brons, aluminium, ijzer of hittebestendige rubbers/siliconen. De tingieter is kan zijn eigen gietvormen te maken. Afhankelijk van het te maken eindproduct worden de onderdelen in één of meerdere delen gegoten. Daarna worden de diverse onderdelen aan elkaar gezet met een gasvlam en soldeerdraad, waarna het eindproduct gepolijst wordt.

De tingieters die onderdeel uitmaken van Tingieterij Holland hebben hun leven gewijd aan het ambacht en volgen ontwikkelingen op de voet. Zij scheppen er plezier in het ambacht aan het publiek te laten zien, maar ook hun kennis over te dragen door mensen het zelf te laten doen/beleven. Op die manier willen zij het ambacht door geven aan volgende generaties.

Tinnen producten hebben altijd een grote rol gespeeld in het dagelijks leven. Voordat aardewerk als massaproduct beschikbaar kwam at men lange tijd van tinnen borden en dronk men uit tinnen bekers. Door de lage smelttemperatuur van tin op 231,9 ° Celsius, is het eenvoudig te verwerken en te hergebruiken. Vanaf de jaren ‘60 worden ook miniaturen gemaakt die dienen als siervoorwerp.

Tingieterij Holland | De Tinkoepel Tingieterij
Kerkstraat 1