Het Netwerk Immaterieel Erfgoed laat de variƫteit aan cultuuruitingen zien die erfgoedgemeenschappen, groepen of individuen zelf erkennen als immaterieel erfgoed. Dit immaterieel erfgoed is door henzelf in het Netwerk aangemeld. Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland is derhalve niet verantwoordelijk voor de inhoud van de beschrijving.

Beschrijving

De Stichting Levende Folklore houdt zich bezig met de folklore die zich richt op de traditionele dans, muziek en streekdracht van Nederland en dat willen we levend houden. Een deel van de beoefenaars zijn gehecht aan de manier waarop zij dit erfgoed altijd hebben uitgedragen. Er zijn nog te weinig mogelijkheden om eigentijdse aanpassingen aan te brengen. De overdracht van kennis, kunde en ervaring moet actief bevorderd worden.

Betrokken zijn groepen, verenigingen en individuen met passie voor folklore, o.a. beoefenaars van folklore- en/of volksdansen. Folkloregroepen verenigd inde Federaties van Folkloristische Groepen in Nederland (FFGN): 46 groepen met volwassenen, 5 kindergroepen en 3 jongerengroepen. Volksdansgroepen die donateur zijn van Stichting Levende Folklore: 8. De overige volksdansgroepen die demonstraties uitvoeren ca. 10.

Nederland kent een rijke traditie van dans, muziek en klederdrachten. Sinds begin vorige eeuw zijn vele drachten uit het dagelijks beeld verdwenen. Dansmelodieen zijn overgeleverd, en toegankelijk via internet, maar de bijbehorende dansbeschrijvingen zijn bekend bij de uitvoerende groepen, en niet algemeen toegankelijk. Daar deze facetten onderdeel uitmaken van onze geschiedenis en cultuur is het belangrijk dit te bewaren en door te geven aan jongere generaties. De huidige folkloregroepen zijn ca. 70 jaar geleden ontstaan om dit gegeven te behouden en te laten zien aan anderen. Veel van deze groepen laten de kleding en dansen zien die rond 1900 gebruikelijk waren. Ook de volksdansgroepen zijn in de zestiger jaren van de vorige eeuw hiermee aan de slag gegaan. Sinds 1997 is de voorganger van de Stichting Levende Folklore, Stichting Platform Nederlandse Folklore, actief op het gebied van de folklore.

Jaarlijks organiseert de stichting een dans/demonstratie/ontmoetingsdag, iedere keer op een andere locatie in Nederland. Ook zijn er contacten met de Federatie van Folkloristische Groepen in Nederland en met de festivalorganisatie CIOFF en IOV. In de toekomst willen we de samenwerking met deze organisaties verstevigen.  

Contact

Stichting Levende Folklore
Vrugginklanden 4
7542XK Enschede
Overijssel
Nederland
Website