Het Netwerk Immaterieel Erfgoed laat de variëteit aan cultuuruitingen zien die erfgoedgemeenschappen, groepen of individuen zelf erkennen als immaterieel erfgoed. Dit immaterieel erfgoed is door henzelf in het Netwerk aangemeld. Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland is derhalve niet verantwoordelijk voor de inhoud van de beschrijving.

Beschrijving

De Kwakelse kermis is een festijn waar 42 praalwagens, 950 volwassen deelnemers en 350 kinderen aan meedoen. De praalwagens laten de actualiteiten zien door middel van leuzen, decors en kleding. Er zijn ook nog steeds praalwagens die de historie, en programma's van tv en films laten zien. Ook de kinderen krijgen de actualiteiten met de paplepel ingegoten door de ouders. De Kwakelse kermiskriebels worden zo van generatie op generatie doorgegeven. 

De Kwakelse Kermis is in de eerste helft van de negentiende eeuw ontstaan vanuit het oogstfeest van de geteelde producten zoals groenten en bloemen en de veenproductie. De turf werd gestoken en gedroogd op de legakkers. Na de werkzaamheden was het tijd voor ontspanning en was er geld verdiend om uit te geven!

Na aanleiding van de kroning van Koningin Wilhelmina is in 1898 de Wilhelminavereniging in De Kwakel opgericht. In die tijd is de Kwakelse kinderoptocht voor het eerst georganiseerd. Die optocht vindt sindsdien ieder jaar plaats, met uitzonderingsjaren zoals gedurende de Tweede Wereldoorlog. 

In 1948 is eenmalig, ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van Wilhelmina, een grote optocht geweest met ook volwassenen. Verschillende verenigingen waren hierbij betrokken, zoals de Kwekersvereniging Ons Belang, voetbalvereniging KDO, toneelvereniging St. Genesius en meisjesvereniging De Gidsen. Na de wederopbouw werden twee optochten echter de norm: een voor kinderen en een voor volwassenen. De kinderen liepen verkleed de optocht of met versierde fietsen. Vanaf 1952 versierden ook de volwassen versierden een kar/wagen. 

Contact

Stichting De Kwakel Toen & Nu
Orchideelaan 45
1424 BB De Kwakel
De Kwakel
Noord-Holland
Website