Beschrijving

De Krampuslauf in Rotterdam bestaat sinds 2013 en draait om de figuur ‘Krampus’, de mythologische kompaan van Sinterklaas. De figuur van Krampus komt van origine uit Oostenrijk, het is de Oostenrijkse ‘zwarte piet’. Omdat deze kompaan van de Sint geen mens is maar een sprookjesfiguur, is hij vrij van maatschappelijke controverse. Deze vrijheid biedt de Krampuslauf de mogelijkheid door te dringen tot de essentie van de Sinterklaastraditie, een eeuwig wederkerige vernieuwing en transformatie.

In Rotterdam heeft de Krampus een Rotterdamse identiteit gekregen doordat hij werd gekoppeld aan de mythologie rond de Rotterdamse Kralinger Plas, voortkomend uit het Rotterdamse spreekwoord: “zo oud als de weg naar Kralingen”. Zodoende wordt Krampus in Rotterdam aangeduid als ‘de Kralinger’, waarmee zijn aard als waterwezen duidelijk wordt.

De Krampuslauf vindt de laatste vrijdag voor Sinterklaasavond plaats, in 2020 is dat op 4 december. Op een Krampuslauf lopen er allerhande duistere figuren met Sinterklaas mee. In de praktijk is het één Sinterklaas met 15-25 Krampussen/Kralingers. Een Kralinger is in de praktijk een combinatie van Krampus en zwarte piet, hij heeft het beestachtige van Krampus maar hoffelijkheid van zwarte piet. Een Kralinger kan brullen en vriendelijk praten. Een Kralinger is, hoe beestachtig ook, een heer. Hij is streng tegen stoute kinderen en aardig tegen goede kinderen, die krijgen lekkers.

De afgelopen jaren ging men in Rotterdam verder met het uitdiepen van mythologische identiteit van de Kralinger. In 2017 resulteerde dit in herontdekking van de zinnebeelden op de Delftsche Poort: Maasgod en Rottenimf. Deze Stroomgoden bleken de mythe-ouders van de stad Rotterdam en daarmee werden ze ook meteen de ouders van de Kralinger. Zo werden de Kralinger en de Krampuslauf dieper ingebed in de lokale Rotterdamse mythologie.

In 2019 kreeg de Kralinger een plaats in de officiële Sinterklaastentoonstelling: Wie komt er alle Jaren te Apeldoorn.

Stichting Kracom
Rotterdam