Beschrijving

Fladderen is de leukste en grootste activiteit voor kinderen in de gemeente Houten. In de laatste week week van de zomer vakantie komen er héél veel kinderen bij elkaar. Zij maken, verspreid over verschillende locaties, drie of vier dagen vol lol mee.

Vrijwel iedereen in Houten kent het bekende Kindervakantiefestijn Fladderen. De eerste jaren was het festijn alleen bekend onder de naam Kindervakantiefestijn en pas sinds 1980 werd het Fladderen genoemd, gebaseerd op de 4 woonkernen in Houten; de 4 vleugels van de vlinder.

Drie dagen sport- spel en ontspanning in de laatste week van de zomervakantie voor alle leerlingen van de basisschool uit de gemeente Houten.

Kinderen tussen 4 en 14 jaar oud zijn allemaal welkom om te komen fladderen. Vanaf groep 1-2 van de basisschool, tot en met de 2e klas van de middelbare school: voor iedereen is het Fladderen één groot feest!

In de zomer fladderen we op 10 verschillende locaties. Elke locatie heeft een eigen leeftijdsgroep. Zo zorgen we ervoor dat kinderen van dezelfde leeftijd bij elkaar zitten. Het programma stemmen we helemaal af op deze leeftijden. Onze vrijwilligers zorgen ervoor dat de dagen gevuld zijn vol leuke activiteiten: van sport en spel, tot knutselen en dansen.

De keuze voor een locatie is vrij. Voor de kleutergroepen zijn er drie locaties waar de kinderen naar toe kunnen, voor groep 3 / 4 ook drie en voor groepen 5 / 6 twee. Kinderen uit groep 7 / 8 gaan op Kamp en voor de oudste groep (12 –14 jaar) is er het 12Plus kamp.

Van het 12plus kamp groeien de kinderen vaak door naar het Fladderen zelf, ze worden dan eerst VIP op een locatie (tot ze oud genoeg zijn om zelf een groepje kinderen te begeleiden). Het Fladderen verbindt en zorgt voor ontmoeting. Niet alleen voor de kinderen die meedoen maar ook voor alle groepsbegeleiders. Door het jaar heen komen we met de vaste vrijwilligers ook bij elkaar. Zo is er in het voorjaar een Fladderfestival (1daagse festival ter promotie van de inschrijving van het Fladderen), een Fladderhap voor de vrijwilligers en een Fladderfeest. Het Fladderen wordt elk jaar door een grote groep vrijwilligers georganiseerd. Het hele jaar door zijn dat ongeveer 150 vrijwilligers, op de dagen zelf rond de 350. Binnenkort bestaat het Fladderen al weer 50 jaar. In 1976 hadden 230 kinderen plezier, inmiddels fladderen jaarlijks zo’n 1300 kinderen!

Stichting Fladderen Houten
Houten