Het Netwerk Immaterieel Erfgoed laat de variëteit aan cultuuruitingen zien die erfgoedgemeenschappen, groepen of individuen zelf erkennen als immaterieel erfgoed. Dit immaterieel erfgoed is door henzelf in het Netwerk aangemeld. Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland is derhalve niet verantwoordelijk voor de inhoud van de beschrijving.

Beschrijving

De Arno Wallaard Memorial is een wielerwedstrijd, die gehouden wordt in de polders van de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden. De wedstrijd staat te boek in wielerminnend Nederland als dè POLDERKOERS. Jaarlijks heeft een kleurrijk  peloton (200 renners) de weiden met koeien, schapen, omgeven door sloten en weteringen, rivierdijken en dorpen, boezems en molens als sportief strijdtoneel. Ook wordt (meestal daags na de wedstrijd) de toertocht Arno Wallaard Memorial gehouden. Deze recreatieve route is ook het verdere jaar beschikbaar voor liefhebbers van poldertochten. Elk jaar leveren honderden vrijwilligers hiertoe een bijdrage, de financiering wordt gedaan uit sponsorgelden en voor een zeer klein gedeelte uit overheidsgeld.

De Arno Wallaard Memorial is begonnen in 2007 als memorial aan de betreurde Arno Wallaard, overleden in 2006. Arno Wallaard was profwielrenner uit Noordeloos. Hij overleed in de bloei van zijn leven aan een aangeboren hartafwijking. Hierdoor werd de bestaande wedstrijd ' Omloop van de Alblasserwaard' omgebouwd tot de Europese wielerkoers van formaat. De Omloop Alblasserwaard stamt uit 1984. Elk jaar doen ploegen uit de hele wereld mee. Grote wielrenners als Lieuwe Westra, Dylan van Baarle, Stefan van Dijk, Fabio Jakobsen (juniorenversie) wonnen de wedstrijd. 

De organisatie van de Arno Wallaard Memorial, Stichting Omloop van de Alblasserdam, ziet zich als hoeder van de Arno Wallaard Memorial als Polderkoers. 

 

Contact

Stichting Omloop van de Alblasserwaard
Meerkerk